«Ніч на Банковій»: як пройшла акція з вимогою знайти і покарати організаторів нападів на активістів

09:42, 28.09.2018
«Ніч на Банковій»: як пройшла акція з вимогою знайти і покарати організаторів нападів на активістів

"Ніч на Банковій": активісти вирішили не мовчати, бо "Мовчання вбиває" (фото: Громадське)

Надвечір 27 вересня поблизу Адміністрації президента влаштували акцію "Ніч на Банковій", на якій мітингарі вимагали знайти та покарати виконавцівта, головне, замовників нападів на громадських активістів, яких нарахували понад 50.

Про перебіг акції повідомляє Громадське.

Початок акції було заплановано на 18:00, тривати вона мала орієнтовно до 03:00 28 вересня, коли Петро Порошенко мав повернутися із Нью-Йорка.

"Ніч на Банковій" підтримали Автомайданівці, представники організацій С14, "Національний корпус", депутат Єгор Соболєв, активіст Михайло Кузаконь, якого намагалися вбити, а також кілька десятків небайдужих.

Адміністрацію президента посилено охороняли співробітник Національної поліції та Національної гвардії. Сутичок не зафіксовано.

Люди писали гасла на асфальті, тримають плакати із написами "Мовчання вбиває", "Хто замовив нас?", запалили інсталяцію на будинку та зголом вирушили до будинку міністра Арсена Авакова, але запланованого повернення Петра Порошенка із Нью-Йорка не дочекалися.

Організатори акції "Мовчання вбиває" вимагали провести спільну нараду очільників усіх силових відомств України та президента у зв'язку з нападами на активістів в Україні.



Близько опівночі акція завершилася.

У Харкові, Львові та Дніпрі теж влаштували влаштували мітинги під гаслом "Мовчання вбиває".

Біля будинку Арсена Авакова протестувальники облили паркан червоною фарбою, зробили написи "Хто замовив Катю Ганзюк" та роз’їхалися. Їх не намагалися зупинити силовики.

Нагадаємо, "Ніч на Банковій" влаштували, щоб вимагати у влади знайти і покарати винних у нападах на громадських активістів.

За даними Української правди, активісти повідомляють про 55 нерозкритих злочинів.

"З 2017 року атак зазнали 5 жінок, одну з них – правозахисницю Ірину Ноздровську, було вбито, а всього у 55 випадках нападів чотири закінчилися смертю активістів", - зазначає видання.

"Останньою крапелею", яке виивела людей на вулиці, стала спроба вбивства Олега Михайлика в Одесі. Широкого резонансу набула історія херсонської чиновниці Катерини Гандзюк, яку облили кислотою. Вона записала відеозвернення із лікарні.