Радіоактивні хімвикиди з окупованого Криму отруїли українських прикордонників

12:05, 05.09.2018
Радіоактивні хімвикиди з окупованого Криму отруїли українських прикордонників

Українські прикордонники скаржаться на погане самопочуття через випари невідомої речовини на титановому заводі "Кримський титан" (фото: "Інформатор")

На адмінмежі з окупованим Кримом прикордонники скаржаться на погане самопочуття через випари невідомої речовини на титановому заводі "Кримський титан".
 
Про це в коментарі "Українській правді" розповів речник Держприкордонслужби Олег Слободян.
 
"Прикордонники несуть службу в штатному режимі. Були скарги від прикордонників на самопочуття - це переважно головний біль, нудота, першіння в роті, але такі військовослужбовці відразу відводяться від служби і їм надається медична допомога", - розповів Слободян.
 
За його словами, серйозних ускладнень здоров’ю прикордонників в ДПСУ не спостерігають.
 
"Інформацію про викиди на заводі враховано в службі. Змінено маршрути руху прикордонних нарядів, всі вони забезпечені засобами індивідуального захисту. Намагаємось не ставити до прикордонних нарядів жінок. Поки що ситуація зберігається такою", - пояснив речник.
 
Також він повідомив, що вплив радіоактивних парів відчувається на адмінмежі з окупованим Кримом і в населених пунктах.
 
Проте, за словами Слободяна, вітри, як і раніше, дмуть в глибину окупованого півострова, тому там ситуація набагато гірша.
 
Речник додав, що в зоні ураження перебувають населенні пункти, але їх скарги - це уже питання місцевих органів самоврядування.
 
Як стало відомо 28 серпня, на півночі окупованого Криму в Армянську стався викид невідомої речовини в атмосферу. Через нього утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев. При цьому окупаційна влада визнала проблему лише після того, як про неї два дні повідомляли у соцмережах. Згодом голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов повідомив, що викид забруднюючих речовин стався із заводу "Кримський Титан", який приписують Дмитру Фірташу.
 
На Херсонщині прикордонники також зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму.