Українського офіцера в Росії звинуватили у вбивстві журналіста поблизу Авдіївки

14:55, 27.02.2018
Українського офіцера в Росії звинуватили у вбивстві журналіста поблизу Авдіївки

Анатолій Клян, який помер після поранення в живіт 30 червня 2014 року (РИА Новости)

Слідчий комітет Росії висунув звинувачення командиру дивізіону зенітно-ракетного полку Миколі Маломену у вбивстві російського оператора "Першого каналу" Анатолія Кляна під час пропагандистстької акції поблизу військової частини між Авдіївкою та Спартаком на Донеччині у червні 2014 року.

"Пред'явлено обвинувачення в скоєнні злочину... командиру дивізіону Донецького зенітно-ракетного полку Повітряного командування "Центр" Збройних сил України (В/Ч А-1428) підполковнику Миколі Маломену", - повідомляє Слідком РФ.

Миколу Маломена звинувачують за статтею 105 Кримінального кодексу Російської Федерації "Організація вбивства особи у зв'язку із здійсненням нею службової діяльності, здійсненого загальнонебезпечним способом, групою осіб за попередньою змовою, з мотивів політичної ненависті".

Російське слідство встановило, що Микола Маломен в ніч на 30 червня 2014 року нібито дав наказ стріляти по автобусу, який під’їхав до КПП військової частини А-1428 між містом Авдіївка та селом Спартак Ясиноватського району Донецької області.

Зазначається, що Анатолій Клаян загинув саме внаслідок цього обстрілу, наказ почати який дав Микола Маломен.

Оператор російського пропагандистського каналу Анатолій Клаян був в автобусі разом із жінками (за версією російських слідчих матерями військовослужбовців). До військової частини в зоні АТО в період бойових дій вони наближалися, щоб вимагати повернення додому строковиків, які служили у військовій частині. Поїздку організовували під егідою пропагандистів "ДНР", де і мав акредитацію російський жерналіст-оператор. Журналістської акредитації згідно вимог українського законодавства громадянин Росії не отримував.

Як повідомляє "Громадське" з посиланням на джерела в Генеральному штабі України, звинувачення проти Миколи Маломена безпідставні.

Прокуратура Донеччини ще 30 червня 2014 року за фактом загибелі російського оператора почала попереднє розслідування за статтею "умисне вбивство" Кримінального кодексу України.

У прокуратурі тоді повідомили, що Анатолій Клян в момент отримання поранення перебував в районі військової частини, а не на її території.