В Ірані загинуло 10 людей на антиурядових акціях протесту

17:08, 01.01.2018
В Ірані загинуло 10 людей на антиурядових акціях протесту

Протести в Ірані (Al Jazeera English‏ / Twitter)

В Ірані станом на 1 січня 2018 року на акціях протесту загинуло не менше 10 осіб.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на дані іранського державного телебачення.

Окремо через лояльну державі інформагенцію Ilna було поширене повідомлення аятоли Хаменеї про загибель двох людей у місті Ісех на південному сході Ірану. Невідомо, чи включені ці дві жертви у підрахунок 10 жертв. Аятола Хаменеї також заявив, що у затриманих вилучено зброю та вибухівку.

Не підтверджені офіційно повідомлення свідчать про затримання від 100 до 800 людей через протести, які охопили країну наприкінці минулого року.

Напередодні, 31 грудня президент Ірану Хасан Роухані прокоментував масові акції протесту та заявив, що Іран - вільна країна, де кожен може висловити свою думку.

При цьому 31 грудня влада країни заблокувала Telegram і Instagram. Google, Twitter, Facebook, Yahoo Mail і Microsoft Hotmail та інші ресурси в Ірані заблоковані вже тривалий час.

"У дванадцяти містах влада не контролює ситуацію. У Кермані штурмують резиденцію губернатора. У Тегерані літають «коктейлі Молотова». Будівля мерії Тегерана у вогні. В Араку протестувальники взяли штурмом головне поліцейське управління. Незважаючи на те, що по беззбройних відкривають вогонь на поразку, люди наважилися штурмувати бази Корпусу Вартових Ісламської Революції, ключової та найбільш мотивованої силової структури теократичної держави", - описує ситуацію журналіст Андрій Цаплієнко.

Мітинги 28-30 грудня, на які виходила велика кількість молоді після комунікацію через Telegram, проходили під економічними гаслами: нові робочі місця для молоді, збільшення доходів родин після зняття санкцій США та боротьба із корупцією.

Поступово вимоги почали трансформуватися в політичні, одна і головних - відставка президента.

"Не Газа і не Ліван, моя країна – Іран", – скандують на вулицях, натякаючи на непомірні витрати на зовнішню політику країни.

Ще один із напрямків протесту - показові акції проти обов’язкової для жінок в Ірані хустки.

 



Президент США Дональд Трамп, який заявляв про те, що Іран - джерело тероризму на Близькому Сході, назвав протести закономірними.

"Масштабні протести в Ірані. Нарешті люди починають розуміти, що їхні гроші та багатство крадуть і витрачають на терористичну діяльність. Схоже, що вони більше не мають наміру з цим миритися. США уважно стежать за порушеннями прав людини!", - написа Дональд Трамп у Twitter.

Поряд із антиурядовими акціями, на вулиці виходять і тіх, хто декларує підтримку влади.

Протести в Ірані наймасштабніші із 2009 року. Тоді люди вийшли на вулиці після суперечливого переобрання тодішнього президента Махмуда Ахмадінежада.