В Єврокомісії нагадали Україні, що для безвізу потрібно продовжити реформи

18:40, 20.12.2017

Єврокомісія опублікувала звіт щодо виконання умов для безвізу з вимогами до України продовжити реформи та боротьбу з корупцією.

Про це повідомляє "Громадське".

Україна відповідає вимогам для продовження роботи безвізового режиму, проте слід забезпечити повну реалізацію проведення реформ, йдеться у звіті Єврокомісії.

"З огляду на останні події, Україна потребує здійснення невідкладних дій щодо забезпечення антикорупційних заходів, які були зроблені в рамках попередніх реформ і забезпечити їх подальший прогрес", -  проінформували в Єврокомісії.


Усього Єврокомісія наголосила на шести головних напрямках, які слід вдосконалити для "подальшої лібрелазації". Зокрема це:

• посилення співпраці з відповідними агентствами ЄС, щоб запобігти ризикам нерегулярної міграції;

• збільшення цільових інформаційних кампаній, в яких роз’яснюються права та обов'язки під час подорожей по безвізу;

• забезпечення незалежності, ефективності та стійкості антикорупційної інституційної структури, зокрема шляхом створення незалежного та Антикорупційного суду відповідно до висновку Венеціанської комісії та українського законодавства. Водночас, повинні бути забезпечені і посилені незалежність і дієздатність НАБУ і САП;

• термінове відновлення довіри до НАЗК і створення ефективної системи верифікації декларування;

• скасування змін про обов’язкове декларування майна представників громадянського суспільства та усунення перешкод у їх роботі;

• посилення зусиль по боротьбі з організованою злочинністю, в тому числі шляхом достатнього фінансування Нацполіції та внесення чіткого розмежування компетенцій та покращення співпраці правоохоронних органів.


Єврокомісія буде відслідковувати дотримання вимог країнами Західних Балкан та країнами-учасниками Східного партнерства.

"Доповідь демонструє, що у той час, як країни продовжують виконувати вимоги щодо лібералізації візового режиму, для збереження їхнього стабільного виконання в низці конкретних областей необхідні дії", — резюмується у звіті.