У Гаазі випив отруту хорватський генерал Слободан Праляк (відео)

14:30, 29.11.2017
У Гаазі випив отруту хорватський генерал Слободан Праляк (відео)

Генерал Слободян Праляк п'є невідому речовину.

Один з шести засуджених за військові злочини у Боснії хорватський генерал Слободан Праляк випив отруту, коли суддя зачитував вирок під час розгляду апеляційної скарги в Гаазі.

 

Про це повідомляє ВВС у середу.

 

Вирок був підтверджений для всіх шести засуджених. Зазначається, що Праляк встав, підняв руку до рота, закинув назад голову і зробив ковток невідомої рідини і сказав судді: "Я випив отруту".

 

Після цього суддя наказав негайно покликати медиків і закрив засідання.

Пізніше стало відомо, що генерал таки помер попри намагання медиків його врятувати. Перед смертю він ще раз сказав, що не є військовим злочинцем. 

 

Зазначається, що у 2013 році Міжнародний трибунал з військових злочинів у колишній Югославії засудив генерала Проляка до 20 років позбавлення волі за військові злочини під час хорватсько-боснійського конфлікту 1992-94 років.

 

Зокрема, він був одним з командувачів з’єднання, яке вчинило військові злочини проти боснійських мусульман у близько 30 муніципалітетах Боснії і Герцеговини. Крім того, він був засуджений за руйнування мосту ХVIстоліття у місті Мостар.

.

Праляк не визнав своєї вини і подав апеляцію. Під час зачитування вироку у середу, 29 листопада, суд підтвердив призначене йому покарання.

 

Раніше Гаагський суд залишив чинним рішення щодо арешту лідера боснійських хорватів Ядранко Прличу на 25 років.

 

Пан Прлич і пан Праль'як були одними з керівників неприйнятної республіки Герцег-Боснії, утвореної у 1991 році після розпаду Югославії.