Пожежа на Хрещатику: будинку Скоропадського і Врубеля загрожує руйнування

10:37, 21.06.2017
Пожежа на Хрещатику: будинку Скоропадського і Врубеля загрожує руйнування

Історична будівля на Хрещатику може зруйнуватися після пожежі.

Рятувальники констатують, що після ліквідації пожежі є загроза руйнування будинку в центрі Києва, по вул. Хрещатик, 40/1. Адже під час пожежі у вівторок згоріли будівельні матеріали, перегородки та перекриття між другим та третім поверхами та дах будівлі.

 

Про це повідомляє Главк Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві у середу.

 

За даними рятувальників, вогнем був охоплений дах будівлі на площі 360 кв. м. До того ж, вогонь по дерев’яних перегородках та перекриттях розповсюдився з другого  поверху на третій поверх та на горище загальною площею 1000 кв. м.

 

Крім того, вогнеборці під час гасіння пожежі винесли з будівлі два кисневих балони, попередивши можливий вибух.

 

«Має місце загроза часткового руйнування будівлі, що може призвести до виникнення класифікаційної надзвичайної ситуації. Належність будівлі до реєстру "Пам’ятників архітектури" з’ясовується», - йдеться у повідомленні столичних рятувальників.

 

Станом на середу на місці продовжують працювати пожежно-рятувальні підрозділи щодо розбору та проливання горілих конструкцій. Причина виникнення пожежі та збиток встановлюється.

 

Як повідомляла «УМ», будинок на Хрещатику, в якому сталася пожежа, належить зареєстрованій на кіпріота компанії. Ще у 2007 міська рада виділила землю, на якій розташований будинок, для його подальшої реставрації та створення з нього торговельно-офісного центру.

 

«Фірма називається ТОВ «АБ інвестиції та розвиток» (Засновник – ГОЛДЕН РОК КЕПІТАЛ ЛТД, зареєстрована у Лондоні; а кінцевий бенефіціарний власник – кіпріот Нікос Андреа Міхалідес)».

 

Будинок є частиною вцілілого після Другої світової кварталу. Від початку тут був готель «Кане» (збудований у 1873-84), де свого часу мешкали Михайло Врубель, а також гетьман Павло Скоропадський. У радянський час тут розташувався «Центральний гастроном».