В'ятрович пояснив навіщо Путін краде історію України-Русі

17:25, 31.05.2017

Голова Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович пояснив, чому президент Росії Володимир Путін намагався зробити частиною історії Росії дочку київського князя Ярослава Мудрого Анну Київську.

 

Про це В’ятрович написав у Facebook  в середу.

 

«Історія - це не лише нудна для когось наука, з хронологіями та спробами встановити зв'язок між подіями в минулому. Це ще й важливий сукупний досвід спільноти, який допомагає уникати помилок в майбутньому. Це суспільний та політичний капітал цієї спільноти. Капітал, який заробляють, розвивають, інвестують, або... крадуть», - написав історик.

 

Володимир В’ятрович констатує, що «саме останнім (крадіжками – Ред.) займається Путін, продовжуючи звичну для російських імперців традицію привласнення чужого минулого».

 

Як повідомляла «УМ», 29 травня Путін у Парижі заявив, що французько-російські відносини почалися з одруження Анни Ярославни, дочки Ярослава Мудрого, із Генріхом I у 1051 році.

 

Президент Петро Порошенко на це зазначив, що Путін на очах всієї Європи намагався викрасти до російської історії киянку Анну Ярославну.

 

Пізніше американський телеканал CNN звернув увагу на те, як Україна добряче потролила Росію з цього приводу у Twitter. Так, офіційний twitter-акаунт України розмістив у соцмережі допис із фотографією березового гаю, натякаючи, що у часи одруження Анни Ярославни із французьким королем на території Москви був лише ліс.

 

Тоді як письменниця Оксана Забужко вважає, що МЗС України мало б негайно відреагувати на заяву Путіна про те, що Анна Ярославна є  "русской Анной".