Комітет Верховної Ради підтримав присвоєння волонтерам статуса учасника бойових дій

13:40, 24.05.2017
Комітет Верховної Ради підтримав присвоєння волонтерам статуса учасника бойових дій

Волонтери допочагають армії, але не є учасниками бойових дій

Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Верховної Ради України рекомендував депутатам прийняти у за основу в першому читанні "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо статусу волонтерів" за номером 4192.

Про це у Facebook повідомив ініціатор законопроекту, позафракційний депутат Андрій Денисенко.

"Комітет прийняв передусім моральне рішення, зважаючи на величезний внесок волонтерського руху в захист незалежності і територіальної цілісності України в ході відбиття російської агресії та особистий героїзм волонтерів, десятки з яких були вбиті, сотні поранені, десятки пройшли пекло рашистського полону", - написав він та закликав колег приєднатися до роботи над остаточним текстом закону.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало не приймати відповідний закон, адже записані у ньому положення нівелюватимуть статус "учасника бойових дій" - людини, що зі зброєю в руках виконувала накази із захисту країни.

Експерти порекомендували розглянути можливість присвоєння волонтерам статусу "учасника війни" та звернули увагу на значні корупційні ризики.

Комітет із питань запобігання корупції, ризиків хабарництва у проекті не побачив.

У той же час Роман Сініцин (Балан), один із засновників волонтерської організації "Народний тил" який до цього часу займається громадськими закіпівлями для армії, розкритикував таку ініціативу.

Він написав, що причин не отримувати статус учасника бойових дій волонтерами є дві: моральна та корупційна.

"Моральна. Ми приїхали і поїхали. І ніхто нас там не тримав і силою не тягнув. Ми їздили і іноді продовжуємо їздити туди добровільно. А хлопці залишались і залишаються. У тому числі ті у яких до сих пір немає і не буде УБД. І вони виконували і викконують наказ. І вбивали і вбивають. А ми ні", - написав волонтер.

Після цього він розповів, що надання статусу учасника бойових дій волонтерам - це шлях до корупції та додаткове навантаження на державний бюджет.