Порошенко вшанував пам’ять полеглих у Другій світовій війні (фото)

11:48, 09.05.2017
Порошенко вшанував пам’ять полеглих у Другій світовій війні (фото)

(Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко вшанував пам’ять загиблих у Другій світовій війні під час урочистостей з нагоди 72-ї річниці Перемоги на Площі Слави у Києві у вівторок, 9 травня 2017 року.

 

«Урочиста хода на чолі з главою держави пройшла Алеєю Воїнської Слави до могили Невідомого солдата. Президент поклав квіти до пам’ятника. Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих у Другій світовій війні. Військовий оркестр виконав Державний гімн України, воїни Почесної варти салютували з особистої зброї шістьма залпами. Завершив церемонію урочистий марш воїнів Почесної варти», – ідеться в повідомленні прес-служби Президента України.

 

 

У церемонії взяли участь ветерани Другої світової війни та ветерани АТО, голова Верховної Ради Андрій Парубій, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голова Київської міськдержадміністрації Віталій Кличко, члени уряду та народні депутати, представники релігійних конфесій України.

 

 

Невдовзі глава держави узяв участь в церемонії принесення військової присяги новобранцям президентського полку та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України.

 

"Нехай такі нефронтові назви нікого не збивають з пантелику. Воїни цих військових частин брали, беруть і братимуть участь в захисті країни від агресора. За винятком призовників-строковиків, які, як я і обіцяв, до бойових операцій не залучаються", – зазначив Порошенко.

 

 

Президент наголосив, що за мужність і героїзм понад 400 офіцерів, сержантів та солдат цих військових частин відзначено державними та відомчими нагородами. Зокрема, він відзначив подвиг Романа Тимошенка, Михайла Іваничка, Дмитра Барвіна,  Олега Коваля, Дмитра Козачука, Володимира Черкаса й Олександра Псарюка.

 

Порошенко привітав співвітчизників із Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. І відзначив, що зараз на Донбасі  пліч-о-пліч захищають Україну онуки та правнуки бійців Червоної армії, Української повстанської армії, партизанських загонів, які воювали в часи Другої світової війни.

 

 

"Цей факт – символ зв'язку різних поколінь захисників України. Це – ознака примирення героїв, які захищали Україну від нацизму під червоним, синьо-жовтим та червоно-чорним прапорами. Як Президент України засвідчую найглибшу повагу і шану усім ветеранам Другої світової війни, учасникам українського визвольного руху, громадянам, які зазнали жахів нацистських переслідувань. А як Верховний головнокомандувач дякую українським військовослужбовцям за мужність у захисті країни від російської агресії", – зазначив глава держави.

 

Напередодні, під час акції "Перша хвилина миру", Президент Порошенко наголосив, що Україна не планує "приватизовувати" перемогу над нацизмом, як це робить Росія, але й не дозволить применшувати подвиг пращурів, їхній внесок у перемогу.