В Одесі демонтовано пам’ятний камінь маршалу Жукову (відео)

09:38, 08.05.2017
В Одесі демонтовано пам’ятний камінь маршалу Жукову (відео)

Громадські активісти змусили комінальників прибрати незаконно встановлений пам'ятний камінь маршалу СРСР Георгію Жукову в Одесі в ніч на понеділок.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ у понеділок.

 

Камінь на проспекті Небесної сотні (до декомунізації – проспект маршала Жукова) був встановлений напередодні прихильниками забороненої Комуністичної партії.

 

На мармуровому камені був напис російською мовою: "Тут буде встановлено пам’ятник маршалу Перемоги, герою Радянського Союзу Г.К. Жукову від вдячних ветеранів та жителів міста-героя Одеси за підтримки ГК КПУ".

 

 

Після суперечок активістів з поліцейськими на місце події прибули комунальники, які за допомогою техніки вони демонтували камінь.

 

Нагадаємо, 26 квітня Одеська міськрада повернула старі коміністичні назви низці  вулиць в Одесі, які були перейменовані в рамках декомунізації в травні 2016 року тодішнім головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі.

 

Вже за кілька днів Приморський суд Одеси суд визнав протиправним та скасував рішення міськради, а міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що після зустрічі з мером Одеси Геннадій Труханов «вирішив ветувати рішення міської ради».

 

28 квітня кілька активістів у камуфляжній формі розмалювали червоною фарбою меморіальну дошку радянському маршалу Георгію Жукову на стіні військкомату в Одесі.

 

29 квітня прес-служба одеської мерії повідомила, що своїм розпорядженням міський голова призупинив дію рішення міськради про найменування вулиць і що це питання депутати розглядатимуть повторно «після проведення процедури громадського обговорення відповідного проекту рішення».