Україна більшість вугілля закуповує в Росії

11:06, 18.04.2017
Україна більшість вугілля закуповує в Росії

"Блокували-блокували-та невиблокували" торгівлю з окупантом

Україна закуповує найбільшу частку імпортного вугілля в Росії, експерти пояснюють, що мова йде про коксівне вугілля.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак про це заявив у ефірі телеканалу NewsOne.

"Що стосується вугілля коксівної групи, то воно, як і раніше купується в Росії. У нас не вистачало вугілля коксівної групи ще до війни", - вказав він.

За його словами, вугілля з Південної Африки припливе в Україну вже на початку літа. На даний момент збільшується видобуток газового вугілля на території України.

"Проходить модернізація деяких електростанцій. У нас йде перевантаження близько 4,5 мільйонів тонн. Маневрені потужності електроенергії будуть повністю забезпечені. До кінця року мають намір переобладнати Зміївську і Трипільську ТЕС на вугілля марки Г і таким чином зменшити залежність від імпортного вугілля. В результаті, ми зможемо повністю забезпечити країну електроенергією", - вказав чиновник.

Варто відзначити, що 1 березня 2017 року Ілля Ківа заявив, що Україна щомісяця імпортує з Росії приблизно 10 тисяч тон вугілля.

16 квітня "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерела повідомило, що половина імпортного вугілля, що надійшла на українські ТЕС і ТЕЦ у першому кварталі 2017 року, була закуплена у РФ.

Нагадаємо, що 15 лютого на засіданні Кабмін увів надзвичайні заходи в енергетичній системі України, які спрямовані на скорочення споживання вугілля антрацитової групи.

Дефіцит вугілля на теплостанціях виник у зв'язку з початком товарної блокади окупованих районів сходу України ветеранами АТО з добровольчих підрозділів, які вимагають звільнення заручників.

Блокада поширювалася і на постачання вугілля з територій, які контролюють проросійські терористи.

14 березня ватажок "ДНР" Олександр Захарченко повідомив про початок постачань на територію Росії вугілля із захоплених українських шахт.

12 квітня Кабмін продовжив надзвичайні заходи в енергосистемі до 16 травня.

Як повідомляють експерти, значні запаси коксівного вугілля знаходяться на українському Донбасі, у Росії - уПечорському, Кізеловському, Кузнецькому, Південно-Якутському, Тунгуському басейнах.