Ватажка «Торнадо» Онищенка та ще сімох бійців засудили до тривалих строків (фото)

22:02, 07.04.2017
Ватажка «Торнадо» Онищенка та ще сімох бійців засудили до тривалих строків (фото)

Підсудні з "Торнадо" були присутні лише на початку оголошення вироку.

Оболонський райсуд Києва засудив колишнього командира розформованої роти патрульної служби міліції особливого призначення "Торнадо" Руслана Онищенка, його заступника Миколу Цукура та ще шістьох бійців підрозділу до тривалих термінів позбавлення волі у п’ятницю ввечері.

 

Про це повідомляють активісти із-зали суду. Голова суду Владислав Дев'ятко оголошував вирок кілька годин поспіль.

 

За скоєння тяжких і особливо тяжких злочинів Онищенко засуджений до 11 років позбавлення волі, Цукур - до 9 років, громадянин Білорусі Данило Ляшук (позивний Моджахед) - до 10 років, Ілля Холод - до 9,5 років.

 

Інші бійці: Борис Гульчук (Бізон), Максим Глєбов (Ахіллес), Микита Куст засуджені до 9 років в'язниці кожен, а Анатолій Пламадяла (Сем) - до 8 років позбавлення волі.

 

Крім того, «торнадівці» Юрій Шевченко (Рем), Роман Іваш (Мєдлєнний), Андрій Демчук (Вольф), і Микита Свиридовський (Слон) засуджені до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном - у Шевченко в 3 роки, і по 2 роки у інших.

 

Як повідомляє активістка Олена Лунькова у Facebook, засудженим «відмінусують» приблизно по 4 роки, згідно закону Савченко, тобто день у СІЗО за два у колонії.  

 

Термін відбування покарання для Онищенка, Куста, Гульчука і Глєбова встановлений з 17 червня 2015 року, коли вони були затримані, у Цукура і Холода - з 10 березня 2016 року, Ляшука - з 9 вересня 2015 року, у Пламадяли - з 13 квітня 2016 року.

 

На чотирьох засуджених до умовного відбування покарання покладено додаткові зобов'язання, зокрема - прибувати в уповноважені органи, інформувати про зміну місця реєстрації, перебувати за місцем проживання у вечірній і нічний час доби і носити "електронний браслет".

 

 

У день оголошення вироку «торнадівцям» в приміщенні Оболонського суду були скасовані всі інші засідання, а територія - оточена. Згідно з офіційним повідомленням прес-служби суду, це було зроблено "з метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій, пов'язаних з охороною і конвоюванням обвинувачених, попередження порушень громадського порядку".

 

Мало цього, в процесі оголошення вироку «торнадівці» побажали поїхати до СІЗО. Суд задовольнив це прохання. Тож оголошення вироку відбулося вже без засуджених, але у присутності їхніх адвокатів.

 

 

Нагадаємо, бійців «Торнадо» обвинувачували у вбиваствах, катуваннях, згвалтуваннях, вимаганнях і інших жорстоких злочинах, скоєних на Луганщині під час бойових дій у 2014 році.

 

Розгляд провадження щодо бійців «Торнадо» у суді затягнувся на півтора роки через постійні скандали, які влаштовували підсудні, або їхні прихильники.