На Вінничині завершили розкопки поселення Черняхівської культури

13:15, 05.04.2017
На Вінничині завершили розкопки поселення Черняхівської культури

Розкопки тривали поруч з газопроводом «Уренгой-Помари-Ужгород».

Науковці завершили розкопки виявленого під час технологічних робіт на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» поселення Черняхівської культури поблизу с. Попівка Липовецького району Вінницької області.

 

Про це повідомив заступник директора Рятівної археологічної служби Інституту археології НАНУ Тарас Милян, передає «Укрінформ» в середу.

 

«Археологічні пам’ятки було виявлено під час ремонтних робіт на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород». Відповідно до закону, земляні роботи могли бути продовжені тільки тоді, коли місця обстежать археологи. За сприяння «Укртрансгазу» ми провели розкопки і виявили поселення Черняхівської культури і нашарування бронзового періоду та трипільської культури», - повідомив пан Милян.

 

 

За його словами, під час розкопок археологи, окрім поселення часів Черняхівської культури, знайшли рештки посуду трипільської доби, а  також металевий ніж та пряжки, залишки ткацького верстата, бронзову застібку для одягу III-IV ст. н. е.,  ремінні та взуттєві пряжки й монети часів Римської імперії.

 

Неподалік від залишків поселення знайдено місце поховання часів Черняхівської культури -  21 могилу, де здебільшого були поховані жінки і діти.

 

Знахідки вилучено і направлено для вивчення до Інституту археології НАНУ та львівського підрозділу Рятівної археологічної служби. Потім експонати передадуть до Вінницького обласного краєзнавчого музею.