Семенченка і Парасюка хочуть притягнути до кримінальної відповідальності через блокаду

17:54, 15.03.2017
Семенченка і Парасюка хочуть притягнути до кримінальної відповідальності через блокаду

Депутати Володимир Парасюк і Семен Семенченко зацікавили слідчих ГПУ.

Парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони планує звернутися із заявою до Генпрокуратури з приводу дій народних депутатів Семена Семенченка (фракція "Самопоміч") та Володимира Парасюка (позафракційний), які опікуються учасниками торгової блокади на Донбасі.

 

Про це журналістам розповів секретар комітету Іван Вінник (фракція БПП) в кулуарах Ради у середу.

 

«Мені було особисто доручено розробити проект заяви, підписати і відправити її в Генеральну прокуратуру. Сподіваємося, буде зареєстроване кримінальне провадження», - пояснив пан Вінник.

 

Депутат обгрунтував таке рішення комітету: «Якщо Онищенко за нанесення збитків державі був притягнутий до кримінальної відповідальності, втік з країни, якщо Насіров знаходиться в СІЗО за нанесення збитків державі, чому, наприклад, Парасюк або Семенченко за ті самі, а насправді, більші збитки, мають уникнути покарання? Ні, того не буде, закон один для всіх!».

 

За словами пана Вінника, блокада тривала орієнтовно 59 днів, тож йдеться про 2-3 мільярди гривень лише прямих збитків.

 

Водночас, Генпрокурор Юрій Луценко не виключає висунення підозри депутату Володимиру Парасюку, якщо слідство встановить достатні підстави для цього.

 

На прохання журналістів оцінити дії Парасюка під час конфлікту з правоохоронцями поблизу Слов’янська і Краматорська пан Луценко зазначив: "Я – інженер електронної техніки, я можу оцінити, чому погано працює телевізор, але чому погано працює депутат, це не до мене".

 

При цьому, Генпрокурор відзначив, що "на жаль, підстави для подання щодо народного депутата Парасюка є давно".

 

"Було сподівання, що людина (достатньо емоційна), може взяти себе в руки, дисциплінуватися. На жаль, Парасюк заходить кожен раз далі. З моєї точки зору, озброєний напад на колишнього добровольця а нині журналіста пана Дзиндзю, а також вчорашні силові дії щодо добровольців у лавах Національної гвардії переходять усі межі", – наголосив Юрій Луценко.

 

За його словами, зараз дії Парасюка вивчають слідчі.

 

Нагадаємо, народний депутат Володимир Парасюк намагався зірвати маски зі спецпризначенців, наносив їм удари руками і ногами на блокпосту поблизу Слов’янська і Краматорська у вівторок пізно ввечері.

 

Поліція звернулася до Генпрокуратури з проханням дати оцінку діям депутата Парасюка.

 

Президент Порошенко під час засідання РНБО у середу розкритикував громадську ініціативу щодо торгової блокади окупованої частини Донбасу. На його думку, за півтора місяці блокадники не наблизили, а віддалили перспективу повернення цих районів, а їхні «дії влетять Україні в копієчку».

 

«І ці рахунки ми виставимо не лише самопроголошеним республіканцям, але й "Самопомочі", "Батьківщині" й іншим зачинщикам і промоутерам блокади», - заявив Порошенко.