Росія може розпочати гібридну війну з НАТО у Північному морі

18:41, 06.03.2017

Північноатлантичний альянс повинен підготуватися до ймовірної гібридної війни з боку Росії у Північному морі. Адже Кремль нарощує свій військово-морський арсенал, що може перешкодити вільному пересуванню судів НАТО і стати загрозою для Заходу.

 

Про це пише видання Daily Mail у понеділок.

 

Журналісти посилаються у статті на доповідь британського Королівського інституту оборонних досліджень (Royal United Services Institute), написану експертами на замовлення британського уряду.

 

Зокрема, на думку експертів, Росія може направити нові кораблі і підводні човни, влаштувавши таким чином напад, щоб "паралізувати Європу". Наприклад, Росія може використати життєво важливі підводні кабелі, що несуть комерційні та військові дані між США і Європою або обрати своєю мішенню нафтові платформи в Північному морі.

 

 

«Це означає, що НАТО має підготуватися до того, як реагувати на гібридну війну з боку Росії, поки не пізно», - пише видання.

 

У доповіді також зазначається: «Підривна діяльність, дезінформація і фальсифікація укупі зі спецсилами були в центрі радянських операцій, і тепер все це повертається».

 

Автори доповіді попереджають, що Росія може розбомбити нафтові платформи в Північному морі і помістити плаваючі міни в стратегічних портах, що може привести до закриття морського судноплавства.

 

Також повідомляється, що Росія може проводити різного роду підривні операції, використовуючи моряків в смугастих футболках, на зразок того, як в Криму були використані "зелені чоловічки".

 

При цьому, попереджають військові експерти, російська влада буде робити вигляд, що ці моряки діють за власним бажанням, називаючи їх націоналістами або навіть терористами.