Вінницька міська рада надає фінансування фірмам, пов'язаним із родиною прем'єра Гройсмана

11:17, 02.03.2017
Вінницька міська рада надає фінансування фірмам, пов'язаним із родиною прем'єра Гройсмана

Колишній мер Вінниці, а зараз Прем'єр, Володимир Гройсман у Верховній Раді

Депутати Вінницької міської ради віділили фінансування для комунального підприємства, яке інвестує в статутний капітал фірми, пов'язаної із дружиною Володимира Гройсмана, інформує сайт "Громада Вінничини".

24 лютого на сесії міськради Вінниці депутати виділили 50 млн гривень для КП "Вінницький фонд муніципальних інвестицій". Гроші цього КП, згідно його статуту, мають іти на кредитування інших комунальних підприємств Вінниці, але його директор може залишити рух коштів у таємниці.

"Відповідно до Закону комунальні підприємства повинні надавати інформацію щодо кожної копійки отриманої з місцевого бюджету і не можуть відносити таку інформацію до комерційної таємниці", – коментує ситуацію юристка руху ЧЕСНО Христина Буртник.

Але комунальне підприємство міста Вінниці десятки мільйонів інвестує в статутний капітал ТОВ, які пов’язані з прем’єром Гройсманом . Один з вигодонабувачів – колишня директорка Магігранду. А це офіційна власність дружини прем’єр-міністра Гройсмана, вважає Таїсія Гайда, координаторка Автомайдану Вінниччини.

Вона показала схему зв'язку КП "Вінницький фонд муніципальних інвестицій" та ТОВ "Магігранд", власником якого є Гройсман Олена Іванівна, а бухгалтером - Світлана Козьма.

Керівник департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Віталій Погосян на своїй сторінці у Фейсбуці зауважив що МКП "Вінницький фонд муніципальних інвестицій" був створений саме як інструмент, який на першому етапі своєї роботи дозволив через надання позик іншим комунальним підприємствам впроваджувати заходи з енергоефективності та енергозбереження.

Керівництво комунального підприємства "Вінницький фонд муніципальних інвестицій" разом із партнерами створило компанію "Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва".



Леонід Тимчук та Світлана Козьма значаться кінцевими беніфіціарами у ТОВ “Муніципальні платіжні системи”.



Таїсія Гайда нагадала, що Леонід Тимчук був засновником фірми “Поділля-Капітал”, яка зрештою отримала право вимагати борг по кредиту сім’ї Гроймана.

У розслідуванні вінницьких активістів відзначається, що станом на 23 лютого 2017 року серед вигодоотримувачів підприємства "Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва" Леонід Тимчук уже не значиться.

Вони відзначають, що у статутні фонди компаній, заснованиками яких значиться КП "Вінницький фонд муніципальних інвестицій" із партнерами, було вкладено не менше 38,5 мільйонів бюджетних гривень. У звіті коменального підприємства за 2016 рік ця сума відображена як "довгострокові інвестиції".

"Виходить 77 % всіх грошей перенаправили для цих двох ТОВ ("Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва" та "Фінансова компанія "Муніципальні платіжні системи" - ред.). Громаді, журналістам і депутатам влада пояснює, що гроші, виділені для КП, йдуть на кредити з низькими відсотками задля підвищення енергоефективності. Тепер же рішенням сесії КП дали ще 50 мільйонів", - пояснює ситуацію Таїсія Гайда. 

Відповідоно до декларації Володимира Гройсмана, він продав компанії своєї дружини ТОВ "Магігранд" нерухомого майна на суму більше 8 мільйонів гривень.