Раді рекомендують виключити з делегації ПАРЄ Надію Савченко, включивши Вадима Новинського

19:06, 21.12.2016
Раді рекомендують виключити з делегації ПАРЄ Надію Савченко, включивши Вадима Новинського

Надія Савченко може піти з ПАРЄ, але туди літатиме Новинський. (Фото Володимира Мусієнка.)

Більшість членів комітету Верховної Ради із закордонних справ внесли підписали проект документу про скасування пункту 2 постанови від 2014 року, яким Надія Савченко була призначена членом делегації Парламентскої асамблеї Ради Європи.

Про це повідомив член комітету Володимир Ар'єв через Фейсбук.

"Тоді це було вийнятком, зараз при формуванні делегації всі депутати повинні мати рівні умови. Представник "Батьківщини" проект не підписав", - написав він.

При цьому депутат виклав копію проекту постанови Верховної Ради з підписами членів копітету.

У делегації також мають відбутися інші зміни.

Блок Петра Порошенка замість Світлани Заліщук делегувала Костянтина Усова, а от фракція "Опозиційного блоку" замість Дмитра Шпенова делегувала Вадима Новинського, якого нещодавно на прохання генеральної прокуратури було позбавлено депутатської недоторканості.


"За правилами і процедурами ПАРЄ, кожна фракція та група національного парламента має суверенне право делегувати своїх представників в ПАРЄ. Порушення цього права може призвести до незатвердження повноважень делегації", - пояснює процедуру депутат Володимир Ар'єв.

У цьому і є пастка рішення, за яке скоро голосуватиме національний парламент.

"Оппоблок підсунув свиню в прямому сенсі: якщо би відмовили Новінському, то це призвело би до того що українська делегація вся могла опинитися за межами ПАРЄ. І це правило жорстке. На жаль",  - комментує Ар'єв.

Він також виклав документ про зміни кандидата, підписаний головою фракції "Опозиційного блоку" в Парламенті Юрієм Бойком.


Як відомо, Надію Савченко було виключено з фракції "Батьківщина" після таємних переговорів з лідерами терористів Донбасу в мінську за сприяння ФСБ.