У Кремлі назвали обгрунтованим рішення повернути скіфське золото Україні

10:03, 15.12.2016
У Кремлі назвали обгрунтованим рішення повернути скіфське золото Україні

Скіфське золото.

Рішення окружного суду Амстердаму щодо повернення скіфського золота Києву, а не кримським музеям є обгрунтованим, оскільки предмети належали Україні.

 

Таку думку висловила російським журналістам директор Музеїв Кремля Олена Гагаріна.

 

«Дуже важливо розуміти, що весь музейний фонд – це власність держави, а не майно окремо взятого музею або іншої установи культури. В даному випадку, коли предмети були вивезені з території України і належали Україні як державі, це рішення видається мені цілком обґрунтованим», – пояснила пані Гагаріна.

 

За її словами, всі питання музейних експонатів про приналежність конкретного музею повинні вирішуватися вже після того, як предмети повернуться власнику.

 

Нагадаємо, 14 грудня Окружний суд Амстердама вирішив повернути Україну колекцію експонатів кримських музеїв, відому як скіфське золото.

 

Колекція золота була вивезена на виставку «Крим: золото і секрети Чорного моря» в амстердамський музей Аллард Пірсон в лютому 2014 року. У колекції більше 2 тисяч експонатів загальною вартістю понад мільйон євро.

 

У той же час Росія анексувала Крим і воліла, щоб артефакти з виставки повернули саме на півострів. Україна ж наполягала, що стародавні експонати належать саме їй.

 

Наразі золото скіфів залишається в музеї Аллард Пірсон, адже протягом трьох місяців представники музеїв Криму можуть подати апеляцію.