Суд Амстердаму поверне скіфське золото Києву, а не Криму

12:09, 14.12.2016
Суд Амстердаму поверне скіфське золото Києву, а не Криму

Скіфське золото перебуватиме у Амстердамі ще три місяці.

Окружний суд Амстердаму ухвалив рішення повернути Україні артефакти виставки «Крим: золото та секрети Чорного моря», що експонувалося в музеї Аллард Пірсон в столицi Нiдерландiв. Музейники окупованого Криму вже готують апеляцію на це рішення щодо так званого скіфського золота.

 

Про це повідомила прес-секретар суду Амстердаму журналістам у середу.

 

«Суд прийняв рішення що кримські артефакти мають бути повернуті державі Україна, оскільки вони є частиною культурного надбання держави Україна», - сказала прес-секретар.

 

Суд прийняв рішення на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою витвори мистецтва мають бути повернуті суверенній державі, яка надала ці витвори у тимчасову експозицію.

 

Раніше чотири кримських музеї - Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» - звернулися до суду з вимогою повернути експонати на окупований півострів.

 

Але судді відкинули їхню вимогу, оскільки Крим не є суверенною державою. На думку суду, Україна по праву вимагала повернути своє культурне надбання.

 

Рішення суду однак не означає, що скарби одразу повернуться до України. Судді вирішили, що скіфське золото залишиться у музеї Аллард Пірсон ще протягом трьох місяців – адже саме такий термін часу відведено на апеляцію.

 

Ще до оголошення вердикту суду обидві сторони заявляли про наміри оскаржити рішення, якщо воно буде не на їх користь.

 

Нагадаємо, в лютому 2014 колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Пірсона.

 

Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири - в Криму. Серед 565 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

 

Українська сторона  заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року, саме під час експонування виставки в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року.

 

Після завершення виставки, нідерландська сторона, попри надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.

 

Згідно українських законів, усі надані експонати є частиною Музейного фонду України і можуть передаватися на тимчасове зберігання лише на підставі укладених контрактів. Чинність контракту, що надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона, завершився 13 червня 2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.