ГПУ оголосила Віктору Януковичу підозру в державній зраді (відео)

14:31, 28.11.2016
ГПУ оголосила Віктору Януковичу підозру в державній зраді (відео)

Віктор Янукович отримав статус підозрюваного.

Генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру колишньому президенту Віктору Януковичу в державній зраді й поплічництві Росії в агресії проти України. Сам підозрюваний і російські журналісти зробили вигляд, що нічого не розчули через відсутній зв’язок. Утім, почути Луценка усі бажаючі можуть переглянувши відповідне відео.

 

Це сталося у Святошинському райсуді Києва під час перерви, коли Янукович ще перебувавав на відеозв'язку в Ростовському обласному суді.

 

Одразу після того, як Луценко почав оголошувати підозру Янукович разом із адвокатом і помічниками почав збирати папери зі столу, після чого спішно залишив судову залу.

 

«Як Генеральний прокурор я звертаюся до Януковича Віктора Федоровича у відповідності до вимог статей 111 і 278 і глави 11 Кримінально-процесуального кодексу і повідомляє що Ви, Янукович Віктор Федорович, підозрюєтеся у вчиненні державної зради, пособництва представникам владі Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, порушення порядку, установленого Конституцією України, та ведення агресивної війни», – заявив пан Луценко.

 

«Нарешті це офіційно: Луценко оголосив Януковичу в очі підозру у державній зраді. Бездоганно, з юридичної точки зору все бездоганно», - написав депутат Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Facebook.

 

За словами Генпрокурора Луценка, зміст підозри оголошується усно, а саме повідомлення вже надіслано на всі відомі адреси Януковича. Підозру також вручили адвокату колишнього президента Віталію Сидоренку.

 

«Янукович підозрюється в тому, що 1 березня 2014 року, будучи громадянином України... вчинив державну зраду, а також для надання видимості законності вторгнення та окупації підрозділами ЗС Росії території півострову Криму… склав, підписав та звернувся з письмовою заявою до президента Росії з проханням використати збройні сили цієї держави на території України», - зауважив Генпрокурор.

 

За даними слідства, внаслідок окупації Криму Україна зазнала збитків на загальну суму в розмірі понад 1 трильйон 80 мільярдів гривень.

 

«Я звинувачую Януковича, як українець у тому що він відкрив двері агресивній війні проти нашої держави. У тому, що він зруйнував суверенітет держави, якій присягав на Конституції. У тому, що в результаті було вбито 2 263 військовослужбовців України, 8 394 (бійців) поранено, 1 мільйон 700 біженців. Не облікована кількість біженців і поранених цивільних – це все на совісті того, хто сміє сьогодні брехати в очі українському народу!», – заявив Луценко.

 

На його переконання, «за все настане час розплати».

 

Згодом Луценко повідомив журналістам, що має документи, які підтверджують: з'єднання з судом у Ростові було, коли він зачитував підозру Януковичу:

 

«Зв'язок був, картинка була вимкнена. Шлєпер є шлєпер. Документи всі є і передані адвокату», - стверджує Генпрокурор.

 

  

Він також додав, що підозра про державну зраду найближчим часом може бути оголошена колишньому прем'єр-міністру Миколі Азарову.

 

«Проаналізувавши виступ громадянина Азарова на черговому шабаші антиукраїнських сил Російської Федерації, ми вбачаємо в його заявах також порушення відповідних статтей. Азаров заявив про визнання Криму частиною Російської Федерації про зміну територіальної устрою і державного устрою України, а саме, так звану федералізацію нашої країни», - сказав Юрій Луценко.

 

Нагадаємо, що родичі загиблих героїв Небесної сотні провели акцію біля будівлі Святошинського районного суду Києва, де відбувається допит колишнього президента Віктора Януковича у форматі відеозв'язку в понеділок.

 

Люди виступають проти відеодопиту Віктора Януковича у статусі свідка, натомість вимагають від влади докласти максимум зусиль для повернення його в Україну та доправлення до суду у статусі обвинувачуваного.