НАТО переносить саміт на літо через перемогу Трампа

17:49, 12.11.2016

За інформацією німецького видання Der Spiegel, НАТО переносить запланований на 20 січня 2017 року саміт на літо, щоб дати новообраному президентові США Дональду Трампу час на визначення з політикою країни щодо блоку.

За даними видання, у НАТО впевнені, що Трамп, який називав альянс "даремною організацією" не встигне прибути на саміт через кілька днів після інавгурації.

Штаб генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга підготував кілька можливих сценаріїв подальшої політики США. Зокрема, розглядається варіант, що Трамп може відмовитися від ротації американських солдатів у Східній Європі. Другий варіант - скорочення американського контингенту в Європі. Крім того, у НАТО допускають, що Трамп вимагатиме від європейських членів альянсу збільшити витрати на безпеку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Столтенберг запросив Трампа на наступний саміт НАТО в Брюсселі.

Раніше під час передвиборчої кампанії Трамп казав, що США потрібно перестати фінансувати НАТО. Також він неодноразово підкреслював свою симпадію до президента Росії Володимира Путіна.

Останнім часом між Росією і НАТО виникали серйозні суперечки через російську анексію Криму та агресію на Донбасі.

Також Альянс занепокоєний збільшенням присутності російськи військ біля кордонів країн Балтії. Зокрема, у відповідь на російські танки і винищувачі біля кордонів Латвії, НАТО розпочало у цій країні військові навчання, у яких беруть участь латвійські та німецькі війська альянсу.