Євросоюз звинувачує Росію у підривній діяльності

10:57, 21.10.2016

Євросоюз звинуватив Росію у підривній діяльності: дезінформації, кібератаках і спробах порушити хід розслідування катастрофи малайзійського лайнера рейса МН17 на Донбасі.

 

Про це офіційно заявив голова Європейської ради Дональд Туск в п'ятницю.

 

«Росія продовжує підривну діяльність - від порушень повітряного простору ЄС, кампаній з дезінформації і кібератак, втручання в політичні процеси в ЄС і країн за його межами, застосування гібридних засобів на Балканах до втручання в хід розслідування катастрофи літака рейсу МН-17», - сказав пан Туск.

 

За його словами, лідери 28 країн ЄС висловили «повну підтримку зусиль уряду Нідерландів в розслідуванні, що триває».

 

«Всі країни, які мають можливість допомогти розслідуванню і судовому переслідуванню винних, повинні зробити це», - підкреслив голова Європейської ради.

 

Дональд Туск особливо відзначив історію з розслідуванням цієї авіакатастрофи, як приклад «спроб Росії послабити Євросоюз».

 

Нагадаємо, у п’ятницю, 21 жовтня Європарламент розгляне проект резолюції щодо протидії пропаганді з боку Росії.

 

Як приклади інформаційної війни, яку Росія веде проти Заходу, в документі згадуються: російська кібератака на Естонію, кампанії з дезінформації після загибелі літака польського президента під Смоленськом і після краху рейсу MH17 на Донбасі, а також після анексії Криму Росією і у зв'язку з міграційною кризою в Європі.

 

Як відомо, міжнародна команда з розслідування катастрофи літака «Боїнг» рейсу МН17, сталася 17 липня 2014 року, оприлюднила висновок, згідно якого лайнер був збитий ракетою, випущеною із ЗРК «БУК», доставленого з території Росії.

 

Катастрофа рейсу MH17 забрала життя 283 пасажирів і 15 членів екіпажу, в тому числі 80 дітей.