Рада звільнила 29 суддів за переслідування учасників Майдану

14:15, 29.09.2016
Рада звільнила 29 суддів за переслідування учасників Майдану

Голова вищого господарського суду часів Януковича - Віктор Татьков (Фото з сторінки Леоніда Ємеця)

Верховна Рада України звільнила 29 суддів. Серед них суддя Печерського Світлана Волкова та суддя Вищого госпсуду Віктор Татьков.

 

Як передає кореспондент УНІАН, парламент голосував по декілька разів за звільнення деяких суддів, поки остаточно всіх не звільнив.

 

"Рада не спроможна звільнити 2 суддів київського Апеляційного суду, винних у переслідуванні майданівців. Не голосують крім ОБ 16 карток БПП, деяки з власних цих карток були в залі але втекли. Це Кононенко, Берзенко, Недава, Герасимов( представник ПУ у ВРУ), Матвієнко, Третьяков. Перші три з цьом точно ніколи не виходили на Майдани, навпаки скоріше ментально були на іншій стороні" - обурююється заступник голови Комітету у ВРУ, Віктор Чумак.

 

Взявши слово, він попросив "Президента країни передзвонити своїм друзям і породили іх прийти до залу і проголосувати".

 

Схоже це спрацювало, і Рада зуміла звільнити всіх суддів, що зганьбили честь професії.

 

Зокрема, звільнено суддю Печерського районного суду Києва Світлану Волкову, яка відома тим, що в кінці вересня 2014 року звільнила з-під варти колишнього командира спецроти "Беркута" Дмитра Садовникова, підозрюваного в розстрілі 48 активістів Євромайдану. Садовник після цього втік.

 

Окрім того, Рада звільнила суддю Апеляційного суду Києва Марію Приндюк. Вона виносила рішення проти євромайданівців. Також, звільнений суддя Вищого госпсуду Віктор Татьков, який за часів Януковича очолював цей суд.

 

Крім того, Рада звільнила суддю Апеляційного суду Харківської області Тетяну Меркулову, яка повернула громадянинові Росії вилучені в нього на українсько-російському кордоні 50 млн рублів, 1 млн євро і $2,7 млн.

 

Також звільнені підозрювані в корупції і порушенні процесуальних норм розгляду справ суддя Київського районного суду Сергій Рева та суддя Генічеського райсуду Херсонської області Валентина Хоменко.

 

Крім того, було звільнено суддю Червонозаводського районного суду Харкова Ірину Прошуту, що виносила рішення про адміністративний арешт на 15 діб активіста Євромайдану, і суддю Чорнобаївського районного суду Черкаської області Неллю Цибру.