Держбюджет-2017 вже вивчають у Раді

07:42, 16.09.2016

Урядовий проект закону «Про держбюджет України на 2017 рік» внесено до Верховної Ради. Відповідний законопроект № 5000 опублікований на сайті українського парламенту в четвер пізно увечері.

 

Разом з тим, тексти проекту закону, а також супровідних документів до нього на сайті Верховної Ради поки що не оприлюднені.

 

Перед цим, на вечірньому засіданні уряду, після розгляду основних параметрів, Кабінет міністрів затвердив проект закону про державний бюджет України на 2017 рік.

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що в проекті бюджету визначено пропозиції уряду щодо підвищення заробітної плати педагогам і лікарям. Серед інших пріоритетів, зокрема, сфери енергоефективності, аграрного сектора, національна безпека і оборона, продовження децентралізації.

 

За словами пана Гройсмана, уряд пропонує скоротити дефіцит бюджету до 3% ВВП - до 77,5 мільярда гривень. Дохідна частина держбюджету становитиме 876,9 млрд гривень, що на 17% більше, ніж доходи держбюджету 2016 року (749 млрд гривень).

 

«Ми розраховуємо на пожвавлення економіки. Ми бачимо, що економіка нашої країни починає відновлюватися, і наше завдання зробити цей процес незворотнім і пришвидшити економічне зростання», - заявив Володимир Гройсман.

 

Крім того, уряд запланував підвищення мінімальної зарплати на 10,1% до 1762 гривень. Безробіття в 2017 році прогнозується на рівні 8,6%, а дефіцит держбюджету в 2017 році прогнозується на рівні 3% ВВП.

 

У проекті держбюджету також заплановано збільшення стипендіального фонду на 576 млн гривень до 5,8 млрд гривень.

 

На підтримку малого і середнього фермерства заплановано виділення 5,5 млрд гривень.

Кошти надаватимуться, зокрема, на модернізацію і малу механізацію фермерських господарств. Уряд також має намір направити 1,8 млрд гривень на реструктуризацію шахт і підтримку шахтарів.

 

Зауважимо, що згідно з українським законодавством, уряд повинен внести на розгляд парламенту проект державного бюджету на наступний рік до 15 вересня поточного року.

 

Разом з тим, протягом останніх років Кабмін вносив його до Верховної Ради в середині вересня і одразу ж відкликав для доопрацювання.