На Рівненщині затримано трьох осіб через бурштин

15:59, 14.09.2016
На Рівненщині затримано трьох осіб через бурштин

"КОРД" на вертольоті забрав затриманих, вилучений бурштин повезли у машині. (Фото з сайту polissya.org.)

Спецоперація «Бурштин», оголошена в липні Генеральною прокуратурою України, триває. 13 вересня у райцентрі Дубровиця, що на Рівненщині, бійці спецпідрозділу поліції «КОРД» затримали трьох осіб, причетних до організації незаконного видобутку бурштину.
 

Про це народний депутат України Василь Яніцький повідомив у «Фейсбуці».
 

«Учора в Дубровицю знову прилітав військовий вертоліт. Бійці спецпідрозділу поліції «КОРД» затримали ще трьох осіб, причетних до організації незаконного видобутку бурштину»,- написав він.
 

Як вдалося з’ясувати «УМ», серед затриманих виявилися колишній співробітник ДАІ Дубровицького району Володимир Гурик та син колишнього начальника Дубровицького райвідділу міліції Андрій Яцута.
 

Останнього місцеві жителі звинувачують у розбої та вимаганні грошей за «відмазування» бурштинщиків. Під час обшуку у нього було вилучено мотопомпи та біля 30 кг бурштину-сирцю.
 

Це уже друге гучне затримання в Дубровиці. У липні цього року бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа» затримали колишніх керівників Дубровицького РВ УМВС Сергія Родзіна та Анатолія Смолянця, підозрюваних у схемах, пов`язаних із нелегальним видобутком бурштину.
 

Нагадаємо, що у понеділок за аналогічними обвинуваченнями було затримано прокурора Сарненського району Вадима Топольського та ще двох осіб.
 

Водночас, як писала «УМ», з початку місяця на Поліссі відновилося незаконне видобування і скупка «сонячного каменя».
 

Тим часом, легалізація бурштинового промислу вкотре відкладена – два законопроекти, внесені до порядку денного сесії парламенту на четвер, 8 вересня, так і не були розглянуті через брак часу, і їх перенесли на наступний пленарний тиждень. «Я закликаю своїх колег-депутатів і керівництво парламенту найближчим часом розглянути і прийняти ці законопроекти, щоб перевести «бурштинове питання» із силового протистояння у правове поле.
 

Інакше всі гучні затримання і всі спецоперації будуть лише черговою битвою з драконом, у якого постійно відростатимуть голови»,- зазначив Василь Яніцький.