Кремль створить на Донбасі третій армійський корпус

09:11, 02.09.2016
Росія готується до збільшення кількості військових на Донбасі та створення третього армійського корпусу. Про це повідомив начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко в інтерв'ю британському виданню "The Times".
 
"Росія збирається перекинути більше солдатів на Донбас. Міністерство оборони Росії готується збільшити кількість військ на сході України на третину в рамках своїх довгострокових планів знищити українську державу", – заявив Муженко.
 
При цьому він підкреслив, що мова йде не про неконтрольовані групи бойовиків.
 
"Йдеться про військову ієрархію з чіткими системами командування і контролю. В планах створити третій армійський корпус, який буде складатися з професійний російських солдатів", - сказав начальник Генштабу.
 
Даних про розмір третього російського формування на Сході України немає, але генерал Муженко підозрює, що йдеться про тисячі солдатів, сформованих у три чи п'ять бригад. 
 
У той же час, джерело у армії Росії, яке базується в Луганську, підтвердило The Times, що побоювання українських військових виправдані. "Це буде третій кулак для гнучкості, операцій саботажу, контратак і наступу, в той час як інші два корпуси будуть тримати лінію", - сказав співрозмовник видання.
 
Як нагадує видання, зараз на захоплених проросійськими бойовиками територіях України розташовані два російські армійські корпуси, утворені із місцевих сепаратистів, регулярних військ Кремля, найманців і добровольців. Російські офіцери командують батальйонами і тренують проросійських бойовиків у Росії.
 
Кремль відмовляється проводити переговори щодо ситуації на Донбасі з Україною. Як заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, Росія - "не сторона конфлікту", а "гарант" виконання Мінських угод.
 
Канцлер Німеччини Ангела Меркель звинуватила Росію у відсутності перемир'я в Донбасі. Вона нагадала, що Євросоюз ввів санкції проти Росії у зв'язку з анексією Криму і збройною підтримкою Москвою бойовиків в Донбасі. Меркель підкреслила, що нікому не дозволено безкарно перекроювати кордони в Європі.