Порошенко чекає відповіді Путіна на пропозицію припинення вогню

15:41, 31.08.2016
Порошенко чекає відповіді Путіна на пропозицію припинення вогню

Франція та Німеччина підтримали Україну щодо вставлення на Донбасі "режиму тиші" з 1 вересня

Німеччина і Франція підтримали ініціативу української сторони про встановлення "режиму тиші" на Донбасі з 1 вересня і зараз очікується рішення президента Росії Володимира Путіна. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час візиту до Донецької області.
 
 
"26 серпня, три дні тому, за моїм дорученням мої представники в Тристоронній контактній групі вийшли з ініціативою з 1 вересня оголосити режим припинення вогню. Сьогодні наші партнери з Франції та Німеччини підтримали ініціативу України, і зараз всі чекають відповіді від однієї людини, від Путіна , який несе відповідальність за агресію", - заявив глава української державиі.
 
При цьому він підкреслив, що на сьогоднішній день для встановлення миру на Донбасі знадобляться всі інструменти тиску на Росію.
 
"Щоб був виконаний компонент безпеки, були прибрані російські війська за кордон, була виведена техніка, був забезпечений безперешкодний доступ інспекторів ОБСЄ, були звільнені українські заручники, які знаходяться на окупованій території, виведені заборонені танки, артилерія, системи залпового вогню", - зазначив Порошенко.
 
За його словами, в останні дні вперше за багато тижнів Росією на Донбасі була використана система "Град". "Ми сподіваємося, що з 1 вересня замовкнуть гармати", - додав Порошенко.
 
Нагадаємо, 26 серпня в ОБСЄ повідомили про згоду всіх сторін оголосити безстрокове припинення вогню з 1 вересня. У штабі антитерористичної операції оголосили режим тиші з півночі 31 серпня.
 
Збройний конфлікт на сході України почався в квітні 2014 року. Бойові дії ведуться між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.
 
В Адміністрації Президента України наголошують, що в останні дні "активність агресора зросла".
 
Раніше в Кремлі заявили, що Путін не планує зустрічатися з Порошенко у форматі "нормандської четвірки" через нібито підготовку терористичних актів на території окупованого Криму, в підготовці яких Росія звинуватила Україну 7 серпня. 
 
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що зустріч лідерів "нормандської четвірки" може відбутися на полях саміту G20 в Китаї 4-5 вересня.
 
 
 

"Нормандская четвірка" - лідери України, Німеччини, Франції та Росії - веде переговори про врегулювання ситуації на Донбасі з 2014 року.