Електронне декларування таки запрацює з 15 серпня

12:41, 14.08.2016

Система електронного декларування для чиновників у будь-якому випадку почне працювати з понеділка, 15 серпня. При цьому, паралельно фахівці працюватимуть над вдосконаленням системи.

 

Про це заявила керівник Національного агентства з протидії корупції (НАЗК) Наталія Корчак в ефірі телеканалу 112 Україна у неділю.

 

«Електронне декларування запрацює в будь-якому випадку, це я можу гарантувати на 100%, тому що своє рішення про початок подання і оприлюднення інформації ми не скасовували і скасовувати не будемо. Не потрібно говорити, наскільки цей режим  тестовий чи ні. Система подання і оприлюднення інформації буде працювати», - сказала пані Корчак.

 

За словами керівника НАЗК, під час переговорів з керівництвом Держспецзв'язку та розробниками системи у суботу було визначено шляхи усунення недоліків.

 

«Ми піввечора вмовляли розробників прийти до Держспецзв'язку. Потім вони прийшли, стояли під воротами, і я знову їх вмовляла. Розмова, яка сталася в Держспецзв'язку, була конструктивною, розробник програми «Міранда» визнав ті недоліки, які були оголошені і які можна усунути, і з цього починати роботу. І це було офіційно визнано», - підкреслила Наталія Корчак. і додала, що технічні працівники продовжують активну роботу і в неділю.

 

У свою чергу, директор ТОВ «Міранда» Юрій Новіков зауважив на своїй сторінці в Facebook, що в раніше засекреченому експертному висновку Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації немає жодного зауваження до програмного забезпечення реєстру системи подання електронних декларацій.

 

«Всі письмові зауваження стосуються супровідної документації. Деякі з них можна вважати не позбавленими сенсу, отримали б ми цей висновок о 14.00 суботи, як і було обіцяно - документація вже була б виправлена», - написав Новіков.

 

Водночас, пан Новіков твердо переконався, що атестат система в найближчі дні в жодному разі не отримає.

 

«Адже крім експертного висновку, який був каменем спотикання вранці, вже ввечері Держспецзв'язок вивалив нам на голову низку нових, усних зауважень. Наприклад: раніше, погоджуючи технічне завдання на систему, Держспецзв'язок не бачив проблеми використовувати певний модуль, описаний в ТЗ. А тепер - побачив і каже, що цей модуль не пройде сертифікацію у жодному разі. Загалом, готують пустити нас по колах свого внутрішнього пекла», - повідомляє Юрій Новіков. 

 

Нагадаємо, що початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для запровадження безвізового режиму.

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

 

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня. В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через «питання безпеки».

 

Президент Петро Порошенко і прем’єр-міністр Володимир Гройсман наполягають, що система електронного декларування має запрацювати саме з 15 серпня і гостро розкритикували будь-які спроби відтермінувати цей запуск.