У СБУ вважають "шпигунство" Артема Шестакова маячнею ФСБ

16:21, 19.07.2016
У СБУ вважають "шпигунство" Артема Шестакова маячнею ФСБ

Артем Шестаков (праворуч) викладав фото з окупованого Луганська. (З соціальних мереж Шестакова.)

У Службі безпеки України вважають заяву ФСБ Росії про "українського шпигуна", який працював перекладачем в ОБСЄ, повною маячнею. Так у Києві прокоментували затримання Артема Шестакова, українця з Луганська, якого схопили під час відпустки в Росії.
 
Його куратором росіяни назвали Сергія Сліпченка, офіцера департаменту національного захисту СБУ. У Росії Артема Шестакова звинувачують у передачі мейлів та відео з даними про пересування військової техніки в окупованому Луганську та інших містах так званої Луганської народної республіки.
 
Також росіяни звинувачують Шестакова в причетності до вбивства одного з ватажків ЛНР - Павла Дрьомова, відомого під псевдо "Батя", який конфліктував з ватажком ЛНР Ігорем Плотницьким через створення Стаханівської народної республіки.
 
"Те, що заявили з боку Російської Федерації - це повна маячня. І це саме їхній стиль займатися подібними речами", - сказав радник голови СБУ Юрій Тандіт.
 
За його словами, українська сторона не вербує співробітників ОБСЄ, а позицію держави підтверджують "авторитетні міжнародні організації". "Ми співпрацюємо з ОБСЄ. Нам важливо виконувати Мінські домовленості. І якраз ОБСЄ нам в цьому допомагає", - сказав Юрій Тандіт.
 
Як відомо, на поширеному російськими телеканалами відео Артем Шестаков зізнається, що шпигував на користь СБУ. В цьому контексті Тандіт нагадав, що Росія веде гібридну війну і проводить спецоперації для дискредитації України. 
 
 
"Якщо ви бачили ті відео, які російські ЗМІ поширювали про співробітника ОБСЄ, то питання було пов'язане з переміщенням великої кількості військової техніки, що підтверджує те, що якраз РФ не виконує Мінські домовленості", - додав Юрій Тандіт.
 
Як повідомляла "УМ" у понеділок ФСБ повідомила, що затримала на території Росії українця, перекладача Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Артема Шестакова. У Москві чоловіка назвали "агентом СБУ",  звинувативши у шпигунській діяльності за завданням українських спецслужб.