Кіровоград перейменовано на Кропивницький

11:40, 14.07.2016
Кіровоград перейменовано на Кропивницький

Такої назви більше не існує.

У четвер Верховна Рада перейменувала місто Кіровоград на Кропивницький в рамках закону про декомунізацію.

 

"За" це рішення проголосували 230 народних депутатів. Рішення вступає в сили від дати ухвалення цієї постанови.

 

Водночас, залишається відкритим питання перейменування району. Голова Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв процедурно владнати це питання пізніше.

 

Крім того, Рада, в рамках цього закону прийняла рішення про перейменування кількох населених пунктів Миколаївської, Одеської, Харківської областей а також Закарпатської, та Чернігівської областей.

 

Також парламент підтримав перейменування ще кількох населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

 

Нагадаємо, що окремі жителі Кіровограда виступали проти перейменування обласного центру. Місцева влада Кіровограда констатувала, що не може визначитися з новою назвою міста і попросила зробити це Верховну Раду.

 

У березні 2016 року парламентський Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендував Раді перейменувати Кіровоград на Кропивницький. Тоді депутати рішуче відкинули пропозицію перейменувати місто на Єлисаветград, як таку, що є імперською і проросійською.

 

«Головне – сьогодні ми перейменували обласний центр Кіровоград. Давнє українське козацьке поселення не може носити ні імперську, ні радянську назву. Відтепер Кіровоград став Кропивницьким. І це рішення профільного комітету, яке об'єднало зал», – констатує спікер Ради Андрій Парубій. 

 

Марко Кропивницький (1840 - 1910) - український письменник, драматург і актор родом з Кіровоградської області, один з основоположників українського театру.