Євро-2016: СБУ вдалося запобігти серії терактів у Франції

16:55, 06.06.2016

Співробітники Служби безпеки України провели операцію, результатом якої стало запобігання скоєнню на території Франції близько 15 терактів під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2016.

 

Ще 21 травня, на кордоні України, у пункті пропуску Ягодин правоохоронці затримали громадянина Франції, який міг бути причетний до підготовки серії терактів у Франції. Як повідомив у понеділок голова СБУ Василь Грицак, француз хотів провезти чимало зброї, яку планувалося застосувати для терактів у Європі. Нині підозрюваного арештовано.

 

«Нам вдалося попередити серію терористичних актів. Об'єктами підриву мали стати: мусульманська мечеть, єврейська синагога, установа, яка займається зборами податків із громадян Франції, пункти спостереження за автобанами і багато інших місць. Планувалося провести 15 терактів, – сказав Грицак. - 125 кілограмів тротилу і 20 РПГшних зарядів – ви розумієте, які руйнування і які людські жертви могли принести напередодні проведення Євро-2016».

 

Василь Грицак каже, що до завершення Євро-2016 спецслужба не планувала розголошувати цю інформацію, але пішов «витік», тому СБУ розкриває подробиці. За його словами, правоохоронці в рамках законодавства України, півроку вели негласні слідчі дії щодо цього чоловіка.

 

Громадянин Франції прибув в Україну ще в грудні 2015 року, під виглядом волонтера почав налагоджувати контакти з низкою представників військових формувань на сході України. Француз критикував свій уряд через міграційну політику та поширення мусульманства, висловлював готовність здійснити теракти на знак протесту.

 

«Громадянину Франції було передано 5 автоматів Калашникова, більше 5 тисяч набоїв, два протитанкові гранатомети, 125 кілограм тротилу, 100 детонаторів, 20 балаклав і інші речі», - повідомив Грицак.

 

За даними СБУ, француз намагався знайти людей, які за 3 тис. євро переправлять контрабандою засоби ураження через український кордон, але врешті-решт спробував зробити це сам.

 

 «Це вперше в історії України нам вдалося розкрити мережу терористичної організації принаймні частину, яка є на території однієї з європейських країн», – зазначив голова СБУ. Василь Грицак допускає «російський слід» у підготовці терактів у Франції на Євро-2016.