До США намагалися вивезти десятки артефактів часів Київської Русі, фото

13:55, 06.06.2024
До США намагалися вивезти десятки артефактів часів Київської Русі, фото

Митники вилучили стародавні пам’ятки V ст. до н.е - XVII ст. н.е (Фото: Київська митниця)

На заваді незаконному пересиланню за межі України у міжнародному поштовому відправленні 75 предметів старовини V ст. до н.е — XVII ст. н.е., які мають культурну цінність – стали Київські митники.

 

Як інформує УМ, про це повідомила столична митниця у Фейсбуці.

 

Надсилав їх до США мешканець Чернігівщини.

 

Із огляду на очевидні ознаки старовини на металевих предметах, митники скерували їх на експертизу до Національного музею історії України.

 

Фахівці музею визначили, що надані на експертизу предмети – автентичні зразки підгірцевської (V-III ст. до н.е.) та черняхівської культур (ІІІ-початок V ст.), домонгольські артефакти, поширені на території Русі (Х-ХІІІ ст.), та предмети доби Середньовіччя (XV-XVII ст.) тощо.

 

 

«Зразками автентичних пам’яток підгірцевської культури є бронзові підвіски-амулети. Черняхівська культура представлена прикрасами. Доба Русі – прикрасами та предметами особистого благочестя. До Середньовіччя ж та Ранньомодерної доби належить свинцева товарна двостулкова пломба - автентичний зразок західноєвропейського торгівельного інвентарю», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Всі зразки є предметами археології, експертами їх визнано культурною цінністю.

 

У митному  відомстві нагадали, що предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їх місце в Музейному фонді України.

 

 

«Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було», - додали митники.

 

Вилучені артефакти передано на склад митниці.

 

Як повідомляла УМ, Контрабанда римських монет: Національному музею історії України повернули безцінну колекцію.