У Харкові демонтували два барельєфи Пушкіну зі станції метро

18:41, 13.01.2024
У Харкові демонтували два барельєфи Пушкіну зі станції метро

Станція метро «Пушкінська» у Харкові вже без російського поета-імперця. (facebook.com/Nevidomy)

Два барельєфи російського поета Олександра Пушкіна демонтували зі станції метро «Пушкінська» у Харкові.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив керівник організації "Деколонізація. Україна" Вадим Поздняков у соцмережах.

 

"Чекаємо на перейменування вулиці та станції", — написав він в Facebook.

 

Вже у суботу Вадим Поздняков повідомив, що зняли і пано з барельєфами Пушкіна  повний зріст у вестибюлі станції.

 

«Також демонтовано зображення Пушкіна і на виході зі станції метро Пушкінська у Харкові. Таким чином усі об'єкти на честь Пушкіна у Харкові демонтовано. Лишилося перейменувати станцію метро та вулицю», - написав він.

 

 

Речник Харківського метрополітену Олексій Бітнер розповів журналістам, що перший барельєф зняли у ніч на 12 січня, тому що на станції планують проводити ремонт.

 

"Профіль Пушкіна зняли на платформі. А також у вестибюлі між турнікетами пано з барельєфами також частково зняли. На час ремонтних робіт ці барельєфи демонтують. Щодо перейменування станції "Пушкінської" — такими питаннями займається місцева влада. Якщо на рівні міськради ухвалять рішення про перейменування, значить будемо виконувати розпорядження. Але поки таких розпоряджень не було", — сказав пан Бітнер.

 

Скільки часу триватиме ремонт, Бітнер відповісти не зміг. Якщо під час ремонту ухвалять рішення перейменувати станцію метро, тоді барельєфи не повертатимуть на місце.

 

Як повідомляла «УМ», у Києві демонтували пам'ятник Пушкіну ще 15 листопада 2023 року.