Дім риби: у Севастополі відкрили виставку з викраденими експонатами Кам'яної могили

12:10, 04.10.2023
Дім риби: у Севастополі відкрили виставку з викраденими експонатами Кам'яної могили

Росіяни грабують історичні експозиції та вивозять їх до Криму (Фото: Спілка археологів України)

У Криму, що тимчасово окупований РФ, росіяни розгорнули виставку з награбованими артефактами з археологічного комплексу Кам'яна могила, що біля Мелітополя. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Спілка археологів України у Facebook.

 

"У тимчасово окупованому Криму на території заповідника Херсонес Таврійський експонують матеріали викрадені росіянами із Запорізької області. Мова йде про знахідки з всесвітньо відомої Камʼяної Могили. Капсульну експозицію "Дім риби" відкрито до 8 жовтня", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначимо, що артефакти вивезли у кінці 2022 року начебто для того, аби "захистити" від ймовірного пошкодження під час проведення бойових дій.

 

В описі до виставки росіяни вказують, що артефакти саме з Кам'яної могили.

 

Кам'яна могила - пам'ятка давньої культури в Україні поблизу Мелітополя, яка з початку повномасштабної війни опинилась під окупацією.

 

Це місце є нагромадженням каміння, яке в давнину використовувалося, як вівтар для язичницьких обрядів. На пам'ятці збереглось багато наскельних зображень - петрогліфів, деякі датують 24-22 століттям до н.е.

 

Кам'яна могила входить до списку "7 чудес" України, також вона є претендентом на включення до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Раніше археолог НАН України Евеліна Кравченко заявила, що РФ вивозить археологічні пам'ятки в окупований Крим і на свої території.

 

"Росіяни продовжують проводити несанкційовані розкопки у Криму і зараз звідти вивозять речі. Це проводиться під приводом виставок, реставрації. Ніяких дій, які можуть бути направлені на захист пам'яток, я там не бачу. В Криму все далеко невесело з пам'ятками", - розповіла науковиця.

 

Також вона додала, що Кам'яну могилу зробили філіалом Херсонесу Таврійського, хоч на це нема жодного наукового підґрунтя. Пам'ятка під загрозою, оскільки при деокупації може пошкодитись, окупанти ніяких захисних дій не провели.

 

Як повідомляла УМ, російські окупанти виставили у окупованому Криму експонати, викрадені з історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», що під Мелітополем на Запоріжжі. Виставку із 120 археологічними артефактами з музею «Кам’яна Могила» загарбники відкрили у кримському музеї-заповіднику «Херсонес Таврійський».