Оксен Лісовий пропонує формувати в українців історичну пам’ять на емоційному рівні

18:33, 02.04.2023
Оксен Лісовий пропонує формувати в українців історичну пам’ять на емоційному рівні

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий. (facebook.com/UAMON)

Новопризначений міністр освіти та науки Оксен Лісовий вважає, що система освіти України має формувати у молодого покоління історичну пам’ять на емоційному рівні.

 

Як інформує Україна молода, на цьому Оксен Лісовий наголосив, коментуючи у соцмережах геноцид на Київщині, який чинили російські окупанти.

 

«Уже 31 рік ми живемо у власній країні. Так, нашпигованій старою КГБшною і новою ФСБшною агентурою, так, обтяженою важкими ментальними травмами і постколоніальною симптоматикою, так, з вихолощеними інтелектуальною, культурною і релігійною елітами.

 

Але ми були достатньо вільні в оцінках і діях. Ми мали вибір і неодноразово приводили до влади  ворога за ці десятиліття. Ми проявляли лояльність, прощали, перегортати сторінки, і не нагнітали. Ми дійсно вірили, що люди, які катували, розстрілювали, репресували, вбивали голодом, депортували, - раптом змінились?! З чого б це?!», - нагадав урядовець.

 

При цьому, міністр зазначив, що спотворене «історичною наукою» минуле гарантує ті події, що відбувались навесні минулого року і відбуваються зараз на окупованих територіях.

 

«Недостатньо знати цифри, факти й послідовність подій – важливо формувати у молодого громадянина історичну пам’ять на емоційному рівні. Це біль, але він є часткою нашої історії і, не відчуваючи емоційного зв’язку з попередніми поколіннями, не розділяючи болю трагедій і тріумфу перемог попередніх поколінь – нацією не станеш», – написав очільник Міносвіти.

 

Пан Лісовий вказав на необхідність ретельно та уважно ставитись до наукових досліджень проблематики геноцидів.

 

На його думку, важливо не допускати поспішності, маніпуляцій чи спотворень та дотримуватись найвищих стандартів наукової дискусії і дуже зважено оприлюднювати результати досліджень.

 

Водночас передумовою цьому має стати розслідування та покарання всієї вертикалі злочинців, своїх і іноземних.

 

«Без найменшої лояльності. Без термінів давності. Без оглядки на те, ким є зараз їхні нащадки», – наголосив урядовець.

 

Як повідомляла «УМ», фахівці Міністерства освіти наразі працюють над кардинальною зміною шкільної програми історії України з відходом від радянського дискурсу.