У Вінниці оцифрують історичні документи магістрату

07:51, 11.03.2023
У Вінниці оцифрують історичні документи  магістрату

Музей Вінниці спільно з Державним архівом Вінницької області та ЦДІАК оцифрують 95 документів Вінницького магістрату

У Вінниці оцифрують та дослідять документи Вінницького магістрату другої половини XVIII та першої чверті ХІХ століття. Реалізувати спільний проект узгодили музей Вінниці, Державний архів Вінницької області та Центральний державний історичний архів України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили на сторінці у Facebook Музею Вінниці.

 

Під час зустрічі з директором Центрального державного  історичного архіву України, м. Київ (ЦДІАК) Ярославом Файзуліним, була укладена домовленість про тристоронню співпрацю – Музею Вінниці, Державного архіву Вінницької області та ЦДІАК – з метою оцифрування масиву документів, що стосуються Вінницького магістрату.

 

Йдеться про 95 справ. Перша частина містить документи, які є результатом діяльності магістрату у 1764-1799 роках: актові книги, рішення у справах міста і вінницьких міщан, присяги, декрети тощо.

 

Друга частина присвячена життю міста після загарбання краю Російською імперією: справи про відкриття Брацлавського намісництва, про вибори членів Вінницького городового магістрату, про відкриття Вінницької міської поліції, про хабарництво чиновників Брацлавського намісницького правління та багато іншого.

 

Першочергове завдання – оцифрування усіх вищезгаданих документів. Після цього їх можна буде досліджувати і заповнювати прогалини в історії Вінниці.

 

Як повідомляла УМ, у межах співпраці Міністерства культури та національної спадщини Польщі, Solidarity Fund PL та Міністерства культури та інформаційної політики України в 2022 році було розпочато проєкт «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України». Відповідний меморандум про співпрацю підписано Фондом міжнародної солідарності та МКІП.