Національна рада Австрії визнала Голодомор «жахливим злочином»

02:09, 18.12.2022
Національна рада Австрії визнала Голодомор «жахливим злочином»

Серед австрійських парламентаріїв відбулася дискусія щодо того, чи називати геноцидом Голодомор 1932-1933 років. (Фото: parlament.gv.at)

Національна рада Австрії ухвалила постанову, у якій визнала Голодомор 1932-1933 в Україні років "жахливим злочином" сталінського режиму.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті парламенту Австрії.

 

Зокрема, документ під назвою "Про запобігання голоду та дефіциту як зброї війни проти цивільного населення" було прийнято одноголосно, "за" проголосували усі парламентські фракції.

 

У пропозиції щодо постанови згадується про відзначення 90-х роковин Голодомору, який названо "жорстоким голодом, який був зумисно та систематично спровокований радянським союзом проти цивільного населення, переважно на території України у 1932-1933 роках і який, за різними підрахунками, забрав життя від 3,5 до 7 млн осіб".

 

Також парламентарями було зазначено, що в ті часи "цей жахливий злочин" був проігнорований світовою громадськістю, а одним з небагатьох західних діячів, які протестували проти Голодомору у 1930-х роках, був тодішній віденський кардинал Теодор Інніцер.

 

Підписанти документа з різних парламентських партій заявили про своє визнання "жахливого злочину Голодомору" та наголосили на важливості внеску такого визнання в аналіз злочинів 20-го століття як центрального елементу в осмисленні минулого". Також у ньому зазначається про "використання голоду як зброї у нинішній російській агресивній війні проти України".

 

У прийнятій постанові Національна рада пропонує федеральному уряду, зокрема федеральному міністру європейських та міжнародних справ, "продовжувати й надалі в рамках перевіреного австрійського шляху діалогу виступати за те, щоб голод та дефіцит не використовувалися як зброя проти цивільного населення або як засіб тиску на уряди, а також підкреслювати паралелі між історією та сьогоденням і засуджувати відповідні злочини".

 

Доречно зауважити, що перед цим серед австрійських парламентаріїв відбулася дискусія щодо того, чи називати геноцидом Голодомор 1932-1933 років. На підтримку визначення "геноцид" чітко виступили в ліберальній опозиційній партії NEOS. Також речниця партії "Зелені" (входить до урядової коаліції) Єва Ернст-Дзідзич заявила про те, що "з історико-політичної точки зору" це був злочин проти людяності та геноцид.

 

Водночас, проти визначення "геноцид" виступили у правопопулістська та проросійська Австрійська партія свободи. Також не підтримали визначення "геноцид" і в опозиційній Соціал-демократичній партії Австрії.

 

Щодо Австрійської народної партії на чолі з канцлером Карлом Негаммером, то там також не знайшлося спільної рішення щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу. Водночас, один з депутатів партії Мартін Енгельберг під час свого виступу у парламенті у ході розгляду постанови про Голодомор заявив, що наразі має сенс говорити про його "історико-політичну кваліфікацію" як геноцид.

 

Як повідомляла «УМ», 30 листопада німецький Бундестаг визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

 

15 грудня Європейський парламент ухвалив більшістю голосів резолюцію з приводу дев'яностих роковин Голодомору в Україні, яка визнає ті жахливі події 30-х років минулого століття геноцидом українського народу.