Операція «Запад»: 75 років тому відбулася наймасовіша депортація українців

14:30, 21.10.2022
Операція «Запад»: 75 років тому відбулася  наймасовіша депортація українців

У 1947 році відбулася одна з найбільших депортацій українців

Черговий злочин проти українців було вчинений радянським режимом 75 років тому: 21 жовтня 1947 року розпочалася сумнозвісна операція «Запад», коли за добу було виселено в Казахстан та Сибір майже 78  тисяч мешканців Західної України.

 

Головною метою злочинної операції було ліквідувати діяльність Української повстанської армії та її однодумців. 

 

Як інформує Україна молода, про це нагадує Музей Голодомору-геноциду 21 жовтня. 

 

До числа депортованих потрапили родини членів УПА, мешканці сіл, які сприяли повстанцям, та всі, кого вважали «неблагонадійними». Переважно це були жінки, діти, старі люди.

 

Операція готувалася в повній секретності: на місцях про неї дізналися за день-два, а часто – вже в день проведення. Аби ніхто не зміг заховатися і втекти від заздалегідь визначеної совєцьким режимом участі.

 

Івану Бойку було 14 років, коли разом із батьком їх депортували в Казахстан – його старша сестра була зв’язковою в УПА. «Рано погрюкали в двері, зайшли до хати, зачитали той вирок, - згадував він у документальному фільмі «Три Івани. Історії українців у Казахстані». – Нас зібрали біля сільради, а потім - у вагон-товарняк і повезли все далі, і далі. Аж до Караганди. Всю Західну Україну повезли. Двері закриті, вікна закриті. Везли як скотину»…

 

Дорога була довга і важка – майже два місяці. Не було сім’ї, розповідають очевидці, в якій би хтось дорогою не помер від холоду, голоду і хвороб. Коли добралися до Казахстану, на дворі вже був грудень. Часто депортованих вивантажували просто в чистому полі, посеред снігів, вітрів і лютих морозів – виживай як можеш… Копали землянки в мерзлій землі, хто чим міг: хтось ложкою, хтось мискою, хтось знайденим дрючком. Багатьох прихистили колишні розкулачені українці з Донбасу, яких вислали сюди ще в 30-х роках, а також місцеве населення. У архівах вдалося знайти цифру, що лише за першу зиму з усієї кількості прибулих у Казахстан померло 10 тисяч осіб.

 

Операція «Запад» стала однією з наймасовіших депортацій українців, організованою комуністичним режимом. Вона охопила Волинську, тодішні Дрогобицьку та Станіславську, Львівську, Рівненську, Тернопільську й Чернівецьку області. У «Довідці про кількість сімей активних учасників...» від 27 травня 1948 року, яку наводить Український інститут національної пам»яті, йдеться про 26 332 депортовані сім’ї – 77 791 особу. З них – 18 866 чоловіків, 35 685 жінок та 23 240 дітей до 15 років.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що в Україні росія вчиняє злочин геноциду – про це свідчать її дії та заяви.

 

Відтак, він закликав німецький Бундестаг визнати Голодомор геноцидом українського народу та наголосив на геноцидній складовій війни росії проти України.