Німеччина повинна визнати Голодомор геноцидом українців – Кулеба

12:43, 21.10.2022
Німеччина повинна визнати Голодомор геноцидом українців – Кулеба

Кулеба пояснив, що злочини Росії є геноцидом: "Наше існування їх дратує". (Фото з відкритих джерел)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що в Україні росія вчиняє злочин геноциду – про це свідчать її дії та заяви.

 

Відтак, він закликав німецький Бундестаг визнати Голодомор геноцидом українського народу та наголосив на геноцидній складовій війни росії проти України.

 

Як інформує УМ, про це Кулеба заявив у виступі на конференції "Міжнародне право проти геноциду", яку проводить у Берліні Центр ліберальної сучасності (LibMod).

 

Міністр нагадав, що Україна вже подала до Міжнародного кримінального суду у Гаазі позов проти Росії щодо запобігання геноциду, але зауважив, що збір доказів цього російського злочину ще триває.

 

"Ми концентруємо зусилля на тому, щоби збирати докази геноциду України", - додав він.

 

Глава МЗС підкреслив, що Конвенція про запобігання геноциду встановлює чітке визначення того, що таке геноцид, тож Україні треба довести, що держава-винуватець, тобто Росія, має намір знищити українців як етнічну групу повністю або частково. "Чому один народ хоче знищити інший? Тому що ми інші. І наше існування їх дратує", - заявив Кулеба

 

Він також наголосив, що викрадення багатьох тисяч українських дітей з окупованою РФ території є доказом геноциду.

 

"Навіть спонукання до геноциду є злочином, так само як і викрадення та депортація дітей, щоби вони зростали як росіяни. А саме це Росія робить в Україні... Коли українських дітей усиновлюють в Росії – це роблять для того, щоби вони забули свою ідентичність, щоби вони зростали як російські діти. Ніхто не приховує цього. Це системне явище, яке здійснює ціла держава", - пояснив очільник МЗС.

 

"Вбивство людей тільки за те,  що вони є українцями, а також спонукання до цього – це те, що роблять російські ЗМІ, російська влада та особисто Путін... Путін вважає, що Україна не має права на існування. Він заявив, що українці – це не нація, і кремлівські медіа повторюють це, закликаючи до "остаточного вирішення цього питання", - заявив Дмитро Кулеба.

 

Міністр також закликав Німеччину підтримати створення трибуналу з питань агресії для засудження російського керівництва, та подякував офіційному Берліну за те, що він підтримав Україну у питанні покарання за геноцид.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на позитивну позицію тих членів НАТО, які раніше скептично ставилися до її вступу в Альянс, оскільки ситуація докорінно змінилась.