На Прикарпатті перетворили пам’ятник радянському солдату на монумент воїнам ЗСУ

16:33, 11.09.2022
На Прикарпатті перетворили пам’ятник радянському солдату на монумент воїнам ЗСУ

Голова громади та місцеві жителі знайшли вихід: замість того, щоб демонтувати пам’ятник, реставрували його

У Копанках Калуського району староста разом з місцевими жителями декомунізували радянський меморіал і перетворили його на пам'ятник воїнам Збройних сил України. 

 

Як інформує Україна молода, про це на Facebook-сторінці повідомив голова Калуської громади Андрій Найда. 

 

Пам'ятник ЗСУ  обійшовся копійки, оскільки зробили його, відреставрувавши монумент радянському солдату, який давно вже муляв очі.

 

Український воїн присів біля стели, пофарбованої в кольори державного прапора. Селяни прискіпливо оглядають пам’ятник, який прикрашає центр їхніх Копанок. Дошка шани поруч зрадницьки видає, що ще кілька тижнів тому це був меморіал радянським солдатам, а саме жителям цього села, які загинули у Другій світовій.

 

Збудований півстоліття тому, цей пам’ятник останнім часом  стояв полущеним та муляв очі перехожим. Копанчани вже думали, чи не декомунізувати його, знісши, як це вже зробили сусіди. Однак староста запропонував інший шлях - переробити монумент на честь тих, хто зараз б’ється за Україну.

 

«Знести - дуже швидко, а будувати - довго, затратно. І в теперішній час ці кошти ми б ніде не знайшли, щоб побудувати такий пам’ятник», - каже староста Мар'ян Бунга.

 

А тут навіть бюджетних грошей витрачати не довелося, бо знайшлися спонсори. Щоправда, процес селян змусив похвилюватися, адже одного дня пам’ятник став зеленим. Майстрам довго довелося пояснювати  людям, у яких на фронті рідні та друзі, що це лише ґрунтовка, аби надалі фарба гарно лягла. Але тепер, коли робота була завершена, копанчани пропонують іншим селам брати з них приклад.

 

З його слів, жителі Копанок також долучилися до облаштування пам'ятного місця — підрізали туї, поприбирали, засипали щебінь.


«Місцеві мешканці позитивно відгукуються про пам'ятник. Хоча є різні коментарі в соцмережах, але в кожного — своя думка. Ми вирішили так зробити, бо зараз не є доцільно вкладати великі гроші у нові пам'ятники, а завалити — найлегше. Думаю, ми правильно зробили»,— каже староста села Копанки.

 

За його словами, найдорожче під час роботи над новим пам'ятником обійшлися матеріали. Наприклад, нержавіючий герб, який встановили на стелі, коштує 7 000 грн.

 

«Цей солдат, він теж в 41-45 році наше село, як кажуть, визволяв, захищав. І наші полягли тоді діди, прадіди. Я думаю, що правильний вибір зробили, бо завалити - немає проблем», - кажуть місцеві.

 

Як повідомляла УМ, громадськість Одеси наполягає, щоб пам’ятник імператриці Катерині II демонтували. Тож нещодавно на ньому з´явився напис, який невідомі розписали червоною фарбою. У ньому Єкатерину ототожнили з Путіним.