Остання зв'язкова Шухевича Дарія Гусяк померла у віці 98 років

17:09, 12.08.2022
Остання зв'язкова  Шухевича Дарія Гусяк  померла у віці 98 років

Дарія Гусак прожила нелегке життя: зазнала переслідування і 25 років відбула у в´язниці

У віці 98 років відійшла у вічність зв'язкова Романа Шухевича Дарія Гусяк, яка відбула 25 років в'язниці і все життя боролася за Україну. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив народний депутат Юрій Шухевич. 
 
Він назвав Дарку Гусяк справжньою мученицею і подвижницею.
 
«З юних років належала до ОУН, була завжди на відповідальних ділянках праці. Потім стала зв'язковою Романа Шухевича, арештована в 1950 році, відбула 25 років в'язниці. Після повернення з в'язниці була і далі переслідувана. Лише з розвалом Союзу їй дали спокій. Вона береться знову за організаційну роботу і стає організаторкою Ліги Українських Жінок, яку очолює. 
 
5 березня 1990 року Дарка Гусак разом з і ще одною зв'язковою Романа Шухевича, Олею Ільків, прийшли на урочисту панахиду до символічної могили Романа Шухевича в Білогорщі. Після панахиди обидві зв'язкові звітують своєму провідникові, що вони пройшли цей тернистий шлях і не зламалися і чекають його наказу. 
 
Вони осталися до кінця незламними і так відійшли у вічність. Прощай, подруго і товаришко спільної недолі і страждань. Вічна пам'ять.... Ти сьогодні у місці де немає ні сліз, ні хвороби, ні болю. Зі святими упокій, Господи, душу раби Твоєї. Слава Україні!», – йдеться в повідомленні. 
 
Як відомо, дисидентка псевдо Дарка, Нуся, народилася 4 лютого 1924 року, м. Трускавець. Зв'язкова Головнокомандувача Української повстанської армії, генерала-хорунжого Романа Шухевича, активістка Організації українських націоналістів.  
 
У березні 1975 року звільнена, дозволу на повернення на батьківщину не отримала. Створила громадську жіночу організацію – Всеукраїнську Лігу Українських Жінок та стала її головою, об'їздила всю Україну, створила осередки ВЛУЖ у 22 областях. 
 
Як голова ВЛУЖ була співзасновником Національної Ради жінок України, представляла цю організацію на міжнародних з'їздах і конференціях.  Нагороджена Орденом княгині Ольги III ступеня, «Орденом Лева» від міста Львова та ювілейною медаллю «25 років незалежності України». 

Як повідомляла УМ, головнокомандувач УПА Роман Шухевич народився 115 років тому.