Епіфаній проголосив гетьмана Сагайдачного покровителем українського війська і освятив його меч

23:39, 20.04.2022
Епіфаній проголосив гетьмана Сагайдачного покровителем українського війська і освятив його меч

Копія меча гетьмана Сагайдачного зберігалася на флагмані ВМС ЗСУ – фрегаті «Гетьман Сагайдачний». (mkip.gov.ua)

Предстоятель ПЦУ Епіфаній проголосив гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного  покровителем українського війська та освятив репліку його меча у Софійському соборі в Києві у середу.

 

Меч раніше знаходився на затопленому кораблі «Гетьман Сагайдачний», але його вдалося віднайти під водою, підняти і привезти до Києва.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє , повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Подія відбулась за участі ПЦУ та за підтримки Міністерства культури, Міноборони України, а також Національного заповідника “Софія Київська”.

 

 

«Цей меч є уособленням оборони рідної землі від загарбників. Вкрай символічно, що у ці дати його репліка була освячена. До того ж саме 20 квітня виповнюється 400 років з дня упокоєння гетьмана Петра Сагайдачного.

 

Нагадаю, у планах МКІП до цієї дати було привезти оригінал меча з Кракова для експонування в Україну, але через війну це стало неможливим. Проте, попри сумні події, стало можливим інше…», – прокоментував подію міністр культури Олександр Ткаченко.

 

 

«Сьогодні, як і у часи героїчної доби Сагайдачного, українці стали свідками та учасниками боротьби українського народу за свободу, а наші Збройні Сили здобувають у переможних битвах світове визнання», - йдеться у повідомленні.

 

Зауважимо, що меч Сагайдачного – це подарунок польського королевича Владислава IV Вази гетьману за перемогу над турками під Хотином у 1621 році. Його вважають символом головної місії справжнього воїна – оборони рідної Землі від загарбників.

 

Оригінал зброї зберігається у Музейному комплексі «Королівський замок на Вавелі» в польському Кракові.

 

Копія меча гетьмана, виготовлена у 2018 році, зберігалася на флагмані Військово-Морських сил Збройних сил України – фрегаті «Гетьман Сагайдачний».

 

Щоб корабель не дістався ворогу, у перші дні російсько-української війни його вивели з ладу в Миколаєві. 

 

Меч допомогли віднайти віце-адмірал ВМС ЗСУ Сергій Гайдук та капітан І рангу, заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Урсол. Завдяки перемозі українського народу над окупаційною армією рф у Битві за Київ (24.02.2022 – 2.04.2022) врятована копія меча прибула до Софійського собору в Києві.

 

Гетьман Війська Запорозького Петро Конашевич Сагайдачний – знакова постать історії України. Завдяки йому на початку XVII ст. відбулося відродження української православної Церкви та утвердження беззаперечного авторитету українського професійного війська. А згодом народилася нова держава – Гетьманщина. 

 

Нагадаємо, гетьман Конашевич-Сагайдачний був канонізований 25 травня 2011 року Архиєрейським Собором Української Автокефальної Православної Церкви, що увійшла до складу Православної Церкви України під час об'єднавчого Собору у грудні 2018 року. Церковне прославлення святого на місцевому рівні вперше відбулося 17 липня 2011 року в місті Самбір Львівської області.