Святий Миколай, Санта Клаус чи Дід Мороз: церква спростовує міфи

09:30, 01.01.2022
Святий Миколай, Санта Клаус чи Дід Мороз: церква спростовує міфи

Дід Мороз, Санта Клаус чи Миколай. Церква спростувала міф: реальний лише Святий Миколай

Із цих трьох персонажів лише Святий Миколай був реальною людиною, два інших – вигадані. Причому в різні часи, різними народами і з різною метою.

 

І два останніх не можуть бути «альтернативою» Святому Миколаю, хоч дехто сприймає їх саме так. 

 

Як інформує Україна молода, на сторінках Фейсбуку Православна церква України розвіяла міф про Санту і Діда Мороза

 

ПЦУ пригадала про те, що Миколай Чудотворець народився наприкінці 3 століття у тодішній Римській імперії. Він став архієпископом Мир Лікійських. 

 

За життя зробив багато добрих справ: зцілював і повертав до життя людей, рятував голодуючих і несправедливо засуджених, завжди простягав руку допомоги бідним і нужденним.

 

«Тобто, жив не для себе, а для людей, а відтак – для Господа. Тож завдяки своїм вчинкам був прославлений і канонізований Церквою Христовою. І вже багато віків християни мають в особі святого Миколая — небесного заступника, помічника, духовного цілителя й розрадника», – розповіли у церкві.

 

Та на початку минулого століття поширився образ Діда Мороза

 

«Дебют» новорічного Діда відбувся у 30-х роках минулого століття в період жорстокої антирелігійної кампанії, коли радянська влада нав'язувала атеїзм, заборонила й намагалась стерти з пам'яті людей постать святого Миколая.

 

«Саме тоді  й поширили персонаж Діда Мороза – "на заміну" християнському святому та на противагу популярному на Заході Санті, адже тодішній комуністичний лад був атеїстичний та антикапіталістичний»,— розповіли у ПЦУ.

 

Згодом у листопаді 1935 року Йосиф Сталін проголосив фразу: "Жити стало краще, жити стало веселіше". А у грудні його соратник Павло Постишев у статті запропонував організувати для дітей новорічне свято з ялинкою. І у  1937 році Дід Мороз урочисто дебютував у Кремлівському палаці. Саме так почались святкування Нового року 1 січня.

 

«До речі, в народних віруваннях українців Мороз ніколи не був позитивним персонажем. Бо здавна вважалося, що він є уособленням холоду, зла (згадайте навіть казку "Морозко"). Мороз був крижано-сніговою потворою, яка могла завдати шкоди людям, їх худобі та всьому господарству», — мовиться у повідомленні.

 

Дід Мороз схожий з Сантою, який з'явився як життєрадісний немолодий ельф з мішком за плечима у віршованій казці Клемента Кларка Мура ще у 1823 році.

 

Сантою він називається саме від Святого Миколая (сент Ніколас). У  Штатах він з'явився від переселенців-голландців, які вдома святкують Сінтер Клаас 6 (19) грудня. Згодом образ змінювався:

 

— у 1860 році Санту зобразили товстим, старим, бородатим, а також в окулярах, червоному ковпаку і з люлькою у роті;

 

— у 1931 році Санта Клауса популяризувала компанія газованого безалкогольного напою.

 

 

У Православній церкві України пригадали, що помилково вважати, що нібито немає різниці, "від кого" отримувати святкові подарунки: "Бо є правда історії та пам'ять про обставини минулого".

 

Церква закликала святкувати розумно та правдиво.

 

Україна молода вітає  усіх з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим. 
 

Читайте також новорічне привітання президента України Володимира Зеленського.