Зв’язкова УПА Ольга Ільків похована з військовими почестями у Львові, фото

20:57, 08.12.2021
Зв’язкова УПА Ольга Ільків похована з військовими почестями у Львові, фото

Ольгу Ільків поховали на Личаківському цвинтарі, на полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА. (Фото: Радіо Свобода і Львівська міськрада)

Прощання зі 102-річною Ольгою Ільків - членкинею ОУН, зв’язковою командира УПА Романа Шухевича відбулося на полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА у Львові 8 грудня .

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує на офіційному сайті Львівська міська рада.

 

Віддати останню шану покійній прийшов і міський голова Львова Андрій Садовий.

 

«Сьогодні Львів прощається з людиною-символом. Життя Ольги Ільків – це настанова для нас. Скромність, але водночас велич. І велика любов до України. Ми запам'ятаємо Вас такою. Світла Пам'ять!» - сказав львівський міський голова.

 

 

Прощання з Ольгою Ільків відбулося у храмі Воздвиження Чесного Животворящого Хреста. Відому львів'янку поховали на Личаківському цвинтарі, на полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА на вулиці Мечникова.

 

«Я мав щастя знати Ольгу Ільків. Вона не лише належить до постатей українського визвольного руху, але є уособленням мужності української жінки. Історія жінки була непроста.

 

Через рік після свого арешту вона, написавши покаяння, могла бути звільнена з ув’язнення. Зрозуміло, що це би використали для здобуття якоїсь інформації про національно-визвольний рух. Але вона це усвідомлювала і була людиною українського духу. Вона усвідомлювала, ким була у самому русі.

 

Очолював національно-визвольний рух під час Другої світової війни таки Роман Шухевич і вона це чітко розуміла і знала глибину і освіченість оцієї унікальної постаті у русі. Будучи його зв’язковою, це теж був фактор, наскільки вона мала усвідомлення своєї відповідальності перед своїм українським народом», ‒ згадав про Ольгу Ільків у коментарі «Радіо Свобода» історик Богдан Якимович.

 

 

Ольга Ільків народилася у 1920 році у місті Стрий Львівської області. У 1941 році вступила в ОУН. З 1946 року вона працювала зв’язковою головного командира УПА Романа Шухевича.

 

На цей момент в Ольги та її чоловіка, провідника ОУН Володимира Лика народилася донька. І Ольга з дитиною, своєю мамою, переїхала на Івано-Франківщину у село Княгиничі. Там в одному з будинків облаштували помешкання зі сховком для Романа Шухевича.

 

Як розповідала за життя Ольга Ільків, вона не знала імені людини, яку мала переховувати. Упівці вигадали легенду, що у будинку проживають лише жінки. Після виїзду з цієї хати, Ольга Ільків продовжувала свою підпільну діяльність.

 

У 1948 році у подружжя Ольги Ільків та Володимира Лика народився син. Чоловік Ольги Ільків загинув у тому ж році.

 

Вона була заарештована у 1950 році НКВС і перебувала у тюрмі на Лонцького у Львові. Її катували, дітей у жінки забрали, змінили їм імена і прізвище. Діти опинилися в сиротинці.

 

У 1952-му Ольгу Ільків позбавили волі на 25 років, з яких 14 вона провела в неволі в Росії. Лише під час одного з допитів, слідчий повідомив, що її діти живі і мають інше прізвище. Після звільнення Ольга Ільків знайшла своїх доньку і сина, які по-новому почали звикати до матері, що було доволі важко спочатку, як пригадувала жінка.

 

 

За життя Ольга Ільків змогла ознайомитись зі своєю кримінальною справою, яка зберігається в архівах СБУ.

 

Як повідомляла «УМ», зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків «Роксоляна» померла 6 грудня, в День ЗСУ.