Український борець Іван Піддубний народився 150 років тому

13:48, 08.10.2021
Український борець Іван Піддубний народився 150 років тому

Іван Піддубний за 40 років кар’єри не програв жодного чемпіонату. (Оригінальна світлина 1905 р., реконструкція кольору - художник Ольга Ширнин)

Сьогодні, 8 жовтня, виповнюється 150 років від дня народження Івана Піддубного, українського борця, відомого тим, що за 40 років кар’єри він не програв жодного чемпіонату.   

 

Як інформує «Україна молода», з нагоди ювілею Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету серії «Видатні особистості України».

 

«Чемпіон чемпіонів»,«король чемпіонів», як писала про борця тогочасна європейська преса, прославився богатирською силою, мужністю, спритністю, силою духу.

 

За 40 років Піддубний не програв жодного чемпіонату і мав поразки тільки в окремих поєдинках.

 

Нащадок козацького роду, він здобув легендарну славу атлета, його ім’я стало символом незламної сили народу.

 

Донині в Україні людей великої фізичної сили порівнюють із Піддубним», - йдеться на сайті Нацбанку

 

До речі, пам'ятну монету "Іван Піддубний" Нацбанк ввів 5 жовтня.

 

 

Майбутній чемпіон світу народився 8 жовтня (26 вересня за старим стилем) 1871 року в козацькій родині в селі Красенівка неподалік від Золотоноші, яка на той час була повітовим містечком Полтавської губернії (нині - на Черкащині).

 

Почав свою кар'єру у 1897 році як атлет в пересувному цирку, нагадує  Diaspora.ua.  Невдовзі став відомим борцем, що здобув перемогу на всіх великих чемпіонатах Росії та світову славу.

 

У 1905-1909 роках він з успіхом гастролював у Франції, Бельгії, Німеччині, Італії, країнах Африки. Багаторазовий чемпіон світу з французької боротьби (1904-1909).

 

У 1925-1927 роках відбулися його гастролі в США, де він також викликав неабияке щире захоплення.

 

Виступати Іван Піддубний припинив у 1941 роціза вісім років до смерті. Але не припиняв тренувати свої тіло і дух.

 

Напевне, саме сильний, незламний козацький дух і був причиною трагічного завершення його життя – радянська влада фактично довела його до голодної смерті, не даючи можливості прогодувати себе. Він помер у місті Єйськ на Кубані від голоду й у злиднях.

 

Важливо пам'ятати, що Іван Піддубний усвідомлював себе українцем. Досить відомою є історія про те, як він власноруч виправив свою національність у паспорті, закресливши «росіянин»і написавши «українець».

 

У його рідному селі Красенівка на Черкащині встановлено пам'ятник уславленому земляку. У цьому селі є вулиця Івана Піддубного і проводиться традиційне свято богатирської сили. Також у цьому ж селі діє Музей Івана Піддубного.