Росія по-варварськи поводиться з пам’ятками Криму і вивозить артефакти – ЮНЕСКО

16:14, 14.09.2021
Росія по-варварськи поводиться з пам’ятками Криму і вивозить артефакти – ЮНЕСКО

Херсонес Таврійський, які ніші пам'ятки Криму, перебуває під загрозою через дії окупантів. (Фото з сайту Pixabay)

Об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інші культурні пам'ятки зазнають варварського поводження і розграбування з боку окупаційної влади у Криму.

 

При цьому, російські окупанти незаконно вивозять історичні артефакти з окупованого півострова, які потім експонуються в Росії зі «своїми власними кураторськими наративами».

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в доповіді ЮНЕСКО про спостереження за ситуацією в Автономній Республіці Крим для 212-ї сесії Виконавчої ради організації.

 

Зауважимо, що дана інформація представлена ​​національною комісією України у справах ЮНЕСКО та постійним представництвом України при ЮНЕСКО на прохання генерального директора ЮНЕСКО.

 

У ній дається загальний огляд ситуації в сферах компетенції ЮНЕСКО в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна), тимчасово окупованих Російською Федерацією, а також представлена ​​відповідна оновлена​​ інформація за період з січня 2020 року до кінця липня 2021 року.

 

«За сім років окупації ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася. Систематичні політичні переслідування, фізичний та психологічний тиск, знищення незалежних ЗМІ, дискримінація за релігійною ознакою, порушення прав власності і мовних прав змусили понад 45 000 кримських татар і українців залишити окупований півострів », - йдеться в доповіді.

 

В ЮНЕСКО зазначають, що російська окупація Криму змінила сприйняття історико-культурної спадщини України як державою, так і суспільством.

 

"Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, включаючи 4 095 пам'яток національного та місцевого значення, які перебувають під охороною держави ... Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного і релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму», - наголошують автори  доповіді.

 

Також у доповіді акцентують на тому, що РФ незаконно вивозить артефакти з окупованого Криму, які потім експонує в Росії зі "своїми власними кураторськими наративами", проводить несанкціоновані археологічні розкопки, стирає сліди культурної присутності кримських татар на півострові, а їх релігію перетворює на зброю проти них самих.

 

В організації звернули увагу, що в порушення вимог Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, на об'єктах культурної спадщини ведуться незаконні «археологічні розкопки».

 

Зокрема, в червні 2021 року з використанням важкої техніки почалися «розкопки», які можуть поставити під загрозу статус поселення Херсонес Таврійський, внесеного в 2013 р. під назвою «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Крім того, для будівництва траси «Таврида», яка веде до нещодавно збудованого Керченського мосту, що з'єднує окупований півострів з Росією, були знищені мусульманські поховання.

 

У місті Бахчисараї на тимчасово окупованій території Кримського півострова незаконно створені органи захопили 32 об'єкти нерухомості національної пам'ятки «Ханський палац», які входять до складу Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника.

 

Також в ЮНЕСКО вказують, що окупаційна влада відмовляла українцям і кримським татарам у праві на здобуття освіти рідною мовою.