У США 82 роки тому вперше стартував гелікоптер Ігоря Сікорського

15:27, 14.09.2021
У США 82 роки тому вперше стартував гелікоптер Ігоря Сікорського

Ігор Сікорський - геніальний український авіаконструктор. (Фото: Фейсбук Оleg Vyshniakov)

82 роки тому, 14 вересня, в США відбувся перший політ дослідного зразка  гелікоптера VS-300 (S-46) українця за походженням Ігоря Сікорського, який через п’ять років вперше у світовій історії поставили на серійне виробництво.

 

Його називають «батьком гелікоптерів», який відкривав небо людству. Вже у 24 роки Сікорський сконструював знаменитий чотиримоторний літак «Ілля Муромець» з екіпажем із восьми осіб, що наводив жах на німецьких льотчиків під час першої світової війни.

 

Як інформує УМ, про це нагадав у Фейсбуці Почесний Консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков.

 

Усього особисто Сікорським (або ж під його керівництвом) було розроблено 78 різноманітних літальних апаратів. 72 з них випускалися серійно, 2 були доведені до стадії дослідних зразків і лише 4 залишилися на папері. А ще авіаконструктор розробив серію літаків, які побили світові рекорди. Так, гідроплан S-42 встановив 10 світових рекордів і вперше в світі забезпечив регулярні рейси через Атлантичний і Тихий океани.

 

Не можна не згадати й про громадську діяльність Ігоря Сікорського. Він брав активну участь у діяльності емігрантських організацій Америки, був одним з ініціаторів створення і деякий час навіть головою відомого Толстовського фонду, що допомагав співвітчизникам за кордоном і відіграв особливу роль у житті десятків тисяч людей, яких позбавила батьківщини Друга світова війна.

 

…Він помер 26 жовтня 1972 року. Спокійно заснув і не прокинувся. Розповідають, що під час його похорону люди, які прийшли попрощатися з геніальним сучасником, побачили в небі символічний знак. Інверсійні сліди двох літаків, що пролітали перпендикулярними курсами, утворили в небі великий білий хрест, ніби прощаючись із великим творцем авіації.