Під Києвом відкрили пам’ятник митрополиту Тимофію Щербацькому, фото

18:47, 15.08.2021
Під Києвом відкрили пам’ятник митрополиту Тимофію Щербацькому, фото

Пам’ятник митрополиту Щербацькому освятив архієпископ Вишгородський Агапіт. (Фото ПЦУ)

Пам’ятник видатному історичному діячеві і непересічній особистості ХVІІІ століття -  митрополиту Київському і Галицькому Тимофію (Щербацькому) урочисто відкрили у селі Щербанівка Обухівського району Київської області на свято Маковія у суботу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують ГО «Народний музей України», Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир ПЦУ та інші.

 

Зазначається, що пам’ятник освятив  намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт на запрошення ГО «Народний музей України» та з благословення Предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

 

«Після офіційного відкриття, Преосвященнійший владика у співслужінні духовентва Київської єпархії звершив чин освячення пам’ятника, а також звернувся до присутніх з привітальним словом», - повідомляють у монастирі.

 

 

Ініціатива встановити пам’ятник митрополитові, який засвідчив би повагу нащадків до цієї особистості, належить жителям Обухівського району.

 

Пам’ятник створив скульптор Михайло Горловий, який є земляком неперсічного релігійного діяча.

 

На відкриття прийшло чимало гостей Співав народний артист України Тарас Компаніченко.

 

 

Громадський діяч, історик Ростислав Мартинюк написав з місця події у соцмережах, що скульптура відкрита на межі старої  Гетьманщини та Речі Посполитої.

 

За його словами, митрополита Щербицького ненавиділа Москва «за реабілітацію вже підупалої в імперському стійлі Київської митрополії та його зв'язки з самостійницькими колами молодого Гетьмана Кирила Розумовського».

 

І додає: «Митрополита,  який став обличчям мутного й непоживного для сучасної концепції України періоду "Малоросійської Духовної Імперії" - явища наскільки містичного,  настільки й вражаючого своїми плодами поширення християнства на Сибір, у країни Ідель Уралу і навіть Китай. Власне дистанція української нації з такими постатями 18 століття справді океанічна. Щербацький  воістину істукан з острова Пасхи, риси якого  жодним чином не промовляють до "прибульців" - українців 21 століття».

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Тимофій Щербацький (1698-1767) – релігійний діяч. Родом із Трипілля на Київщині.

 

Митрополит Київський і Галицький (1748-1757).  Був ігуменом Мгарського, Видубицького, Києво-Михайлівського та архімандритом Києво-Печерського монастирів.

 

Відомий як учасник обрання 22 лютого 1750 року в Глухові гетьманом Лівобережної України Кирила Розумовського.

 

Продовжив і завершив будівельні справи Рафаїла Заборовського: перебудову Софійської дзвіниці, добудову Будинку митрополита, при якому завів сади, створення іконостаса з розкішними царськими вратами.

 

Також було зведено величезний будинок чернечих келій, в якому пізніше розмістилася Бурса. Збагатив кафедральну ризницю начинням, прикрасив намісні ікони Софії срібними позолоченими окладами, переважно за власний кошт.

 

Бажаючи заснувати окрему друкарню Київської митрополії, увійшов у конфлікт із Печерською лаврою.

 

Як повідомляла "УМ", Вселенський патріарх Варфоломій та Предстоятель ПЦУ Епіфаній очолять урочисту літургію під відкритим небом на території Софійського собору в Києві 22 серпня.