З нагоди 50-річчя розкопок Товстої Могили: у Києві виставили оригінал пекторалі, фото

00:50, 31.07.2021
З нагоди 50-річчя розкопок Товстої Могили: у Києві виставили оригінал пекторалі, фото

Так золоту пектораль готували до виставки. (Фото Музею історичних коштовностей України)

Музей історичних коштовностей України представив Скіфію у знахідках з кургану Товста Могила з нагоди 50-річчя ї визначної дати в історії української археології, коли було знайдено відому на весь світ золоту пектораль.

 

Як повідомляє Україна молода, виставка буде доступною для загального огляду в суботу, 31 липня. Напередодні її показали журналістам.

 

Саме у 1971 році експедиція Інституту археології під керівництвом Бориса  Мозолевського досліджувала курган Товста Могила поблизу м. Орджонікідзе, нині м. Покров (на Дніпропетровщині).  Саме тут 21 червня була знайдена прикраса, яка згодом стала найвідомішою археологічною знахідкою України, – золота пектораль.

 

 

До 50-річчя цієї визначної дати в історії української археології Музей історичних коштовностей України – філіал Національного музею історії України, відкриває виставку «Пектораль. Знахідка століття».

 

Адже цього дня 50 років тому експедиція завершила свою роботу, а, відтак, знайдені старожитності набули нового статусу – музейних експонатів, що знайомлять із загадковим світом минулого.

 

Тож саме оригінал скіфської пекторалі (а не її копія) стане центральним експонатом виставки.

 

«Скіфські кургани називають "пірамідами степів". Товста могила була заввишки майже 9 метрів, з  підземною частиною. У кургані була похована знатна скіфська сім’я - її реконструйований образ на зображенні. На виставці представлені зброя, посуд, оздоби спорядження коней, коштовні прикраси скіфського вбрання. Центральний експонат виставки – оригінал пекторалі, який уже 7 років вважають за потрібне не тримати в оглядовій  залі постійно (є дві копії)», - повідомила з місця події заступниця головного редактора Валентина Самченко.

 

Виставка відбувається під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики та в партнерстві з Інститутом археології НАН України.

 

 

На виставці музей пропонує вам відчути себе археологом – першовідкривачем унікальних пам’яток «пірамід степів» – скіфських курганів.

 

Експонати у вітринах розмістили за хронологією їх знайдення під час дослідження кургану, в якому була похована знатна скіфська сім’я.

 

 

«Ви побачите унікальні артефакти з кургану Товста Могила, які ніколи раніше не представляли широкій аудиторії. Це предмети кочового побуту, зброя, посуд, оздоби спорядження коней, коштовні прикраси скіфського вбрання. Центральний експонат виставки – оригінал пекторалі. Цитати із робочого щоденника Бориса Мозолевського та світлини роботи експедиції занурять вас в атмосферу, яка панувала на розкопках, допоможуть відчути ті зворушливі миті, коли курган відкривав свої таємниці», - повідомили у Музеї історичних коштовностей України.

 

Наприклад, у вітринах можна побачити бронзові навершя з грифонами та оленями. Вважається, що їх використовували на поховальному возі. А перстень на 10 витків із зображенням змій є роботою античного майстра. Два з половиною тисячоліття тому він належав похованому в Товстій Могилі скіфському володарю.

 

Музейники додають, що реставратори майже рік готували експонати, які демонструватиме Виставка «Пектораль. Знахідка століття»!

 

 

І поділилися унікальним кадром, на якому Сергій Синьоокий, а також Віталій і Сергій Проволовські показують свою майстерню за кілька днів до виставки. На їхньому столі — кінське спорядження, ступиця (центральна частина колеса з поховального воза) та інші знахідки з кургану Товста Могила.

 

Підтримайте видання "Україна молода":

Become a Patron!